LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki uspjeh

Hrvatski znanstvenici osvojili prestižnu nagradu za inovaciju u Londonu

„RONNA G4“ proglašena je najboljim znanstvenim i tehnološkim postignućem u medicinskoj robotici u 2018. na glasovitom međunarodnom Hamlyn simpoziju u Londonu.

„RONNA G4“ proglašena je najboljim znanstvenim i tehnološkim postignućem u medicinskoj robotici u 2018. na glasovitom međunarodnom Hamlyn simpoziju u Londonu.

Prije sedam godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je projekt RONNA G4 (robotska neuronavigacija četvrte generacije) u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga. S njome su hrvatski znanstvenici proteklih dana postigli još jedan veliki uspjeh.

Od srpnja 2013. RONNA je bila podvrgnuta intenzivnim pretkliničkim ispitivanjima, a zahvaljujući sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj unaprijeđena je do kliničke i komercijalne razine. U sklopu projekta u ožujku 2016. godine izvedena je i prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, prva takva operacija u ovom dijelu Europe, čime je započela faza kliničkih ispitivanja sustava. RONNA liječnicima omogućava kvalitetnije i brže obavljanje operativnih zahvata, njihovu manju invazivnost, što znači i brži oporavak pacijenta, bolje iskorištavanje operativnih resursa bolnice te ovladavanje novim znanjima i tehnologijama i njihovo uvođenje u medicinsku praksu.

Vrijednost ovog revolucionarnog projekta prepoznata je i van granica Hrvatske pa je tako nagrađen i glavnom nagradom u kategoriji najbolje inovacije (Best Integration and Innovation Award) u sklopu glasovitog međunarodnog Hamlyn simpozija o medicinskoj robotici, koji organizira Imperial College u Londonu. Simpozij se održavao od 24. do 27. lipnja, tema mu je bila predstavljanje sljedeće generacije medicinske robotike, a okupio je brojne svjetske znanstvenike i stručnjake iz područja medicine, inženjerstva te akademske zajednice. Uz još osam projekata iz Njemačke, Kanade, Nizozemske, SAD-a, Italije, Koreje i Švicarske na simpozij su pozvani i voditelji projekta RONNA G4, prof. dr. sc. Bojan Jerbić i doc. dr. sc. Darko Chudy koji su prezentirali svoja najnovija rješenja primjene robotike temeljene na umjetnoj inteligenciji u stereotaktičkoj neurokirurgiji.

U iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji odbor sastavljen od vodećih svjetskih znanstvenika u području medicinske robotike odlučio je kako RONNA G4 predstavlja najbolje znanstveno i tehnološko postignuće u medicinskoj robotici u 2018, čime su Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu uvršteni među vodeće svjetske istraživačke i razvojne centre u području medicinske robotike

FOTO: PIXABAY.COM