LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Srca

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak – nacionalna e-infrastruktura za modernu znanost i obrazovanje

Katalog usluga koje će HR-ZOO omogućiti korisnicima stručnjaci Srca predstavit će 28. i 29 travnja 2021. godine na stručnoj konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2021 i konferenciji projekta HR-ZOO.

Katalog usluga koje će HR-ZOO omogućiti korisnicima stručnjaci Srca predstavit će 28. i 29 travnja 2021. godine na stručnoj konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2021 i konferenciji projekta HR-ZOO.

Sveučilišni računski centar s partnerima u okviru projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) gradi računalni i podatkovni oblak koji će, kako navode njegovi predstavnici, biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Njegovim će završetkom, koji je planiran sredinom 2022. godine, značajno osnažiti svoj postojeći portfelj usluga te akademskoj i znanstvenoj zajednici dugoročno osigurati održivost računalne, spremišne i mrežne infrastrukture u njegovoj nadležnosti. Ujedno će se svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja osigurati fleksibilnost u planiranju i ostvarivanju njihovih informacijskih potreba.

– U tijeku su radovi na opremanju podatkovnih centara u Osijeku, Splitu, Rijeci i na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj čiji se završetak očekuje u rujnu 2021, dok će radovi u zgradi Srca biti završeni u siječnju 2022. godine. Ukupna je vrijednost investicije u prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre 54,5 milijuna kuna. Uz radove na podatkovnim centrima, u veljači 2021. godine započela je izgradnja mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO  koja će osigurati 100 Gbit/s veze podatkovnih centra HR-ZOO, čime će se na duže vrijeme osigurati dovoljno kapaciteta za potrebe nacionalne e-infrastrukture, nadograditi okosnica akademske mreže CARNET, omogućiti korisnicima brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu e-infrastrukturu s e-infrastrukturama u Europi i svijetu. Trenutno je u tijeku i javna nabava naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa čija će instalacija započeti po završetku radova opremanja podatkovnih centara tehničkim sustavima.  Puštanje u rad usluga HR-ZOO planirano je sredinom 2022. godine. – ističu iz Srca.

Katalog usluga koje će HR-ZOO omogućiti korisnicima stručnjaci Srca predstavit će 28. i 29 travnja 2021. godine na stručnoj konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2021 i konferenciji projekta HR-ZOO.

– U području naprednog računanja to su usluge Računarstvo visokih performansi (HPC), Elastično računanje u oblaku i Virtualni podatkovni centri, a u području pohranjivanja podataka usluge Jedinstveno datotečno i objektno spremište te Sustav za sigurnosnu pohranu i arhiviranje. Usluga Znanstveni softver pružat će komercijalan znanstveni softver nužan za provođenje računalno-zahtjevnih istraživanja, a u okviru usluge Specijalizirana podrška znanstvenicima tim vrhunski osposobljenih stručnjaka (e-znanstvenika) pružat će podršku s ciljem jednostavnog i učinkovitog korištenja raspoloživih HR-ZOO resursa.  Usluga Mrežno povezivanje pružat će mogućnost kreiranja virtualnih privatnih mreža (VPN), a u sklopu usluge Udomljavanje IKT opreme ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja imat će mogućnost udomljavanja fizičke IKT opreme u podatkovnim centrima koji zadovoljavaju visoke standarde potrebne za rad IKT opreme, ako svoje potrebe ne mogu zadovoljiti u okviru virtualnih usluga HR-ZOO. – pojašnjavaju.

Oni koji žele saznati detaljnije informacije o projektu, ali i ostalim aktivnostima, mogu se prijaviti za sudjelovanje na spomenutoj online konferenciji.

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), podsjetimo, strateški je projekt sustava znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kojim se gradi nova generacija nacionalne e-infrastrukture. Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.
FOTO: SRCE