LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
usmjeravanje prema naprednijim tehnologijama

Hrvatski Telekom gasi 3G mrežu

Umirovljenje 3G tehnologije omogućit će bolje iskorištavanje frekvencijskih resursa za potrebe 4G i 5G tehnologija, što će rezultirati poboljšanim uslugama za korisnike.

Umirovljenje 3G tehnologije omogućit će bolje iskorištavanje frekvencijskih resursa za potrebe 4G i 5G tehnologija, što će rezultirati poboljšanim uslugama za korisnike.

U naporima da unaprijedi mobilno iskustvo svojih korisnika Hrvatski Telekom najavljuje planove za potpuno gašenje svoje 3G mreže početkom 2025. godine. Ovaj korak predstavlja ključnu strategiju kojom bi se oslobodili resursi i usmjerila pažnja prema energetski učinkovitijim i naprednijim 4G i 5G tehnologijama, prenosi Zimo.
 

Kvalitetnija i brža usluga mobilnog interneta


Ova tranzicija označava važan korak u evoluciji telekomunikacijskih mreža u Hrvatskoj s fokusom na pružanju kvalitetnijih i bržih usluga mobilnog interneta. Prema izjavi Borisa Drile, člana Uprave i glavnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma, ovo umirovljenje 3G tehnologije omogućit će bolje iskorištavanje frekvencijskih resursa za potrebe 4G i 5G tehnologija, što će rezultirati poboljšanim uslugama za korisnike.
 


VEZANO: WhatsApp više neće raditi na ovim mobilnim uređajima – nalazi li se i vaš na popisu?



Usprkos ovom koraku prema naprednijim mrežama, korisnici koji još uvijek koriste 2G ili 3G uređaje neće osjetiti problem pri pristupu glasovnim i SMS uslugama. Hrvatski Telekom zadržat će 2G mrežnu tehnologiju kako bi podržao korisnike sa starijim uređajima, osiguravajući im kontinuirano korištenje govornih i tekstualnih usluga.

Kako bi potaknuli korisnike na prijelaz na naprednije tehnologije, Hrvatski Telekom planira ponuditi zamjenu SIM-kartica bez dodatnih troškova korisnicima koji još uvijek koriste zastarjelu tehnologiju.

Hrvatski Telekom pravodobno će informirati svoje korisnike o detaljima provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije kako bi osigurali lakšu tranziciju u budućnost mobilnih komunikacija. Brojni svjetski i europski telekomi već provode proces zemjene 3G mreže naprednijima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA