LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vremenska prognoza

Hoćemo li i ove godine imati bijeli Božić? Evo što kaže poznati meteorolog

Čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji snijega, priželjkuju njegovu pojavu uoči blagdana, a sve kako bi duh Božića zaživio u potpunosti. 

Čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji snijega, priželjkuju njegovu pojavu uoči blagdana, a sve kako bi duh Božića zaživio u potpunosti. 

Ne moramo biti meteorološki stručnjaci da bismo zaključili kako je u nizinskim krajevima pojava obilnijeg snijega sve rjeđa. U Zagrebu je posljednji veliki snježni pokrivač zabilježen 2013, kada ga je bilo više od pola metra.

Čak i oni koji nisu pretjerani ljubitelji snijega priželjkuju njegovu pojavu uoči blagdana, a sve kako bi duh Božića zaživio u potpunosti. 

Snijega će ove godine ponovno biti, već smo ga imali, ali mala je vjerojatnost da ćemo imati dugotrajnije snježno razdoblje s velikim snjegovima. Gledajući dugoročne prognoze za zimu, vrlo je mala vjerojatnost. Snijega je već bilo i prije zime, tijekom jeseni, u nižim predjelima se sad nastavio. Ponovni snijeg padat će u drugom dijelu noći s petka na subotu, ne posvuda, ali lepršanja pahulja će biti. Nakon toga, sljedeći tjedan ne vjerujem da će biti snijega. Ponovno ide zatopljenje, svojevrsna južina. Nisam siguran koliko će doći do naglog zahladnjenja do Božića. Ne bi htio davati nadu onima koji se nadaju bijelom Božiću ili barem Badnjaku – rekao je za Večernji list Zoran Vakula, poznati hrvatski meteorolog.

Vakula je analizom potvrdio tezu da su bijeli Božići u većem dijelu Hrvatske uistinu prava rijetkost. Kako ističe meteorolog, snijegu od 10 centimetara ne treba se nadati, takvo što je uistinu rijetko u Zagrebu. Snježni pokrivač je za Božić u nizinskim krajevima Hrvatske prisutan tek svake četvrte ili svake pete godine.

Ako idemo malo više u gorje, na Sljemenu tamo od deset Božića njih 7 ili 8 bude sa snježnim pokrivačem. A na Zavižanu bude 9 do 10 Božića bijelih – dodao je Vakula.

FOTO: PIXABAY