LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VELIKO ISTRAŽIVANJE

Gotovo polovica Hrvata pesimistična prema 2024. godini

Blagi optimizam prisutan je u Austriji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj.

Blagi optimizam prisutan je u Austriji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj.

S novom godinom dolaze i nove prilike, ali Hrvati nisu odviše optimistični oko mogućnosti koje donosi 2024. godina, tako je barem pokazalo anketno istraživanje tvrtke CEPER Group GmbH u kojem je sudjelovalo 12 zemalja.
 


VEZANO: Kako zabrana rada nedjeljom utječe na studente?



Istraživanje se provodilo na po 1000 stanovnika u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Poljskoj. Istraživači su htjeli saznati smatraju li ispitanici 2023. godinu prilično dobrom ili lošom za njihovu zemlju te očekuju li da će 2024. biti uglavnom dobra ili problematična.

FOTO: CEPER, Infografika
 

Rezultati istraživanja


Rezultati su pokazali da je više od polovice ispitanika u deset srednjoeuropskih zemalja izrazilo pesimistične prognoze za 2023. godinu. No, stanovnici Austrije, Mađarske, Crne Gore i Srbiji blago su optimistični prema 2024. godini, za razliku od Hrvata, njih čak 45 posto vjeruje da će i nova godina biti poprilično loša.
 

Ekonomska nesigurnost i sukobi


Ipak, ti rezultati i nisu toliko iznenađujući s obzirom na nedaće koje je ostavila 2023. godina – ekonomska nesigurnost i sukobi ostavili su trag. Više od polovice ispitanika, osim u Austriji i Crnoj Gori, smatralo je da je protekla godina bila prilično loša za njihovu zemlju.
U Hrvatskoj je čak 58 posto ispitanika ocijenilo 2023. prilično pesimistično, a slična situacija je i u drugim zemljama. Čak 55-65 posto Srba, Mađara, Čeha, Poljaka i Rumunja 2023. godinu smatra pesimističnom. 

Austrija je jedina ispitana zemlja s ujednačenim stajalištem o 2023. – otprilike jednak broj ispitanika ocijenio je 2023. dobrom i lošom godinom. 

Generalni zaključak pokazuje da je u svakoj ispitanoj zemlji značajno manje ispitanika očekivalo da će 2024. godina biti loša za njihove zemlje, u usporedbi s onima koji su smatrali da je 2023. godina bila prilično problematična. 
FOTO: CEPER, ILUSTACIJA, CANVA, ILUSTRACIJA