LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nedoumice SOR-ovaca

Godišnji odmor prema iskustvima sudionika stručnog osposobljavanja plaćen, HZZ tvrdi drugačije

Hrvatski zavod za zapošljavanje tvrdi da godišnji odmor korisnicima mjere stručnog osposobljavanja nije plaćen, dok sami SOR-ovci tvrde drugačije. Evo što HZZ kaže!

Hrvatski zavod za zapošljavanje tvrdi da godišnji odmor korisnicima mjere stručnog osposobljavanja nije plaćen, dok sami SOR-ovci tvrde drugačije. Evo što HZZ kaže!

Facebook grupa Stručno osposobljavanje idealna je opcija da korisnici ove Vladine mjere za zapošljavanje dobiju informacije od ostalih koji su također na stručnom osposobljavanju. Nedavno se na grupi našao upit vezan uz korištenje godišnjeg odmora prilikom sudjelovanja na ovome programu, odnosno raspravljalo se o tome je li korisnicima godišnji odmor plaćen ili ne.

Kontaktirajući brojne SOR-ovce, saznali smo da ih očekuje plaćeni godišnji odmor. Neki od članova grupe iznijeli su, također, svoja iskustva prema kojima im je isplaćen, dok su drugi komentirali da im je rečeno da se to neće dogoditi. Iako neki u komentarima tvrde da im je prilikom razgovora s djelatnicima HZZ-a rečeno da je godišnji odmor plaćen ili to znaju iz prve ruke jer im je isplata već sjela, zajedno s plaćenim godišnjim odmorom, odgovor koji smo mi dobili nešto je drugačiji.

- Nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Dodatno je u Ugovoru o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa propisano kako se novčana pomoć polaznicima isplaćuje na temelju donesenog rješenja o pravu na novčanu pomoć i to sukladno izvještaju o prisutnosti koje dostavlja poslodavac. Zavod se obvezuje polazniku/ci na temelju Rješenja o pravu na novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, isplatiti novčanu pomoć najkasnije do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec, u visini određenoj Zakonom o poticanju zapošljavanja, razmjerno broju dana prisutnosti na stručnom osposobljavanju. - obavijestili su nas iz HZZ-a.

Dakle, iz odgovora iz Zavoda dalo bi se zaključiti da će polaznik, odnosno polaznica programa biti isplaćen/a isključivo za dane kada su bili prisutni, isključujući godišnji odmor i bolovanje, što je kontradiktorno komentarima već spomenute Facebook objave.

FOTO: STUDENTSKI.HR