LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Olakšavanje logistike

Geodetski fakultet sa suradnicima osmislio digitalnu kartu za pomoć pogođenima potresom

– Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija. – pojašnjavaju s Geodetskog fakulteta.

– Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija. – pojašnjavaju s Geodetskog fakulteta.

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske osmislili su kako olakšati logistiku pružanja pomoći stanovništvu područja ugroženih potresom Naime, pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu dostupnu na poveznici.

– Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: nudim pomoć, tražim pomoć, potraga za nestalima, zbrinjavanje ljudi i životinja, opskrbni punkt, smještaj, plin-voda-struja-telekomunikacije, promet-parking, hitne službe. – pojašnjavaju dekan Geodetskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Almin Đapo i prodekan prof. dr. sc. Damir Medak.

Ističu i da organizirana i koordinirana grupa s više od 100 eksperata iz cijele Hrvatske, ali i iz dijaspore – od Australije do Kanade, volonterski ažurira pretpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta (OpenStreetMap) i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja. 

– Cilj je projekta stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi. – navode s Geodetskog fakulteta.

Također, poručuju da se svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMapa, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena mogu javiti na e-adresu potres@geof.unizg.hr ili se direktno uključiti u grupu na Telegramu.

FOTO: GEODETSKI FAKULTET