LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u školstvu

Fuchs: Nakon 10 dana bez kontaktne nastave, zaraženih učitelja više nego prije

– Zbog čega smo toliko otporni na razumijevanje potrebe cijepljenja, ne mogu ni sam do kraja objasniti. – rekao je ministar obrazovanja.

– Zbog čega smo toliko otporni na razumijevanje potrebe cijepljenja, ne mogu ni sam do kraja objasniti. – rekao je ministar obrazovanja.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak da je zaraženih učitelja koronavirusom nakon 10 dana bez nastave čak 20 posto više nego prije, a učinci mjera poput nastave na daljinu mogu se očekivati tek nekoliko tjedana poslije, prenosi HRT

Fuchs je u Rijeci, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako točan broj zaražene djece nakon jesenskih praznika i dva dana nastave na daljinu još nije poznat, ali da je i tu sigurno bilo povećanja.

– Mi u Ministarstvu dobro pratimo podatke o zaraženoj djeci, a službeno se računaju samo verificirani PCR testovi. Prema toj evidenciji, od početka pandemije zaraženo je 50 tisuća djece. Možemo spekulirati da je, zajedno s onima asimptomatskim i s obavljenim antigenim testovima, što se ne evidentira službeno, koronavirusom dosad zaraženo oko 100 tisuća djece. – istaknuo je.

Na pitanje što će biti s djelatnicima u školama koji nisu cijepljeni, a ne budu se željeli cijepiti, te hoće li ih se kažnjavati, Fuchs je odgovorio: Vidjet ćemo taj sustav.

– Iako vidimo da se već sad mobiliziraju Facebook grupe onih koji protestiraju i viču, za normalnog čovjeka teško razumljiv pristup. Nije ovo nečiji hir, njima očito broj mrtvih svaki dan nije dovoljan, pa ajmo napraviti što možemo veći problem i u ime nekakve demokracije stvar dovoditi do apsurdnih pristupa. – rekao je ministar.

Istaknuo je kako sigurno nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere zato što mu se tako sviđa.

– Zbog čega smo toliko otporni na razumijevanje potrebe cijepljenja, ne mogu ni sam do kraja objasniti. Spadamo u onu kategoriju zemalja koje imaju slabije povjerenje u stručnjake. – rekao je.

Model testiranja nastavnika na koronavirus će se utvrditi sljedećih dana, ali se ide u smjeru da to obavljaju kod kuće ili u školama, rekao je ministar. Potvrdio je da će se trošak testiranja pokrivati iz državne blagajne.
FOTO: WIKIPEDIA / STUDENTSKI.HR