LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski klimatski pakt

FOTO: Na školama u Hrvatskoj počelo oslikavanje klimatskih murala i radionice o klimatskim promjenama

Europsku su komisiju na pokretanje ove, kao i drugih aktivnosti za očuvanje klime potaknule sve snažnije posljedice klimatskih promjena

Europsku su komisiju na pokretanje ove, kao i drugih aktivnosti za očuvanje klime potaknule sve snažnije posljedice klimatskih promjena

Subota u Osijeku je bila u znaku borbe protiv klimatskih promjena. Dok je na zidu O.Š. Vladimira Becića nastajao ekološki mural koji upozorava na ovaj globalni problem, njezini su učenici kroz edukativnu radionicu organiziranu od strane WWF Adrije učili i raspravljali o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, ulozi čovjeka u njihovu nastajanju, ali i načinima na koje se klimatske promjene mogu ublažiti, ne samo potezima vlada i industrija, nego i svakoga od nas.
 

Posljedice klimatskih promjena mogu se ublažiti, ali su potrebne drastične promjene u ključnim područjima kao što su promet, energetika, industrija, stanovanje, gospodarenje otpadom i poljoprivreda. No jednako je važna i edukacija, osobito mladih koje moramo više uključiti u razgovor o klimi. Uvođenjem ovakve radionice bar na jedan dan u školu želimo potaknuti makar malu promjenu u ovome smjeru i dati priliku mladima da sudjeluju u krojenju budućnosti planeta, izjavila je voditeljica radionice Pinija Poljaković iz WWF Adrije.
 

Ove aktivnosti, osmišljene u okviru EU inicijative Europski klimatski pakt, pokrenute su kako bi se sve važniju temu klimatskih promjena približilo djeci i mladima kojima u nasljeđe ostavljamo ovaj planet, ali osvijestilo i sve ostale građane o ovom globalnom problemu.
 

Europsku su komisiju na pokretanje ove, kao i drugih aktivnosti za očuvanje klime potaknule sve snažnije posljedice klimatskih promjena kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, poplave ili razorne oluje. Posljednjih godina pogađaju cijeli svijet, a osobito smo ih ovoga ljeta na vlastitoj koži mogli osjetiti i u našim krajevima.
 

Ekstremni vremenski uvjeti podsjetnik su da su klimatske promjene već postale naša stvarnost. Zato je Europska komisija inicirala Europski zeleni plan, ambiciozan paket politika kojem je cilj prelazak na zeleno gospodarstvo i učiniti Europu prvim ugljično neutralnim kontinentom do 2050. godine. Da bismo u ovoj tranziciji bili uspješni, zakoni nisu dovoljni, trebamo se angažirati i kao pojedinci. U tome pomaže aktiviranje građana kroz Europski klimatski pakt, gdje zajednički tražimo ideje i rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, istaknula je Hana Huzjak, ekonomska savjetnica, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.
 

Osječka škola prva je u nizu u kojima se problematika klimatskih promjena približava djeci i mladima, ali i široj javnosti, na kreativan i zanimljiv način - oslikavanjem klimatskih murala koji predstavljaju trajni podsjetnik na klimatske promjene. Mural u Osijeku tako prikazuje kontrast održivog i neodrživog svijeta, svijetle budućnosti i budućnosti kakva nam prijeti ako ne adresiramo klimatske promjene, a oslikali su ga renomirani umjetnici kolektiva Graffiti na gradele, Casino i Royal.
 

Za mlade kreativce koji se umjesto riječima više vole izražavati umjetnošću organizirana je graffiti radionica pod vodstvom kolektiva Graffiti na gradele u sklopu koje su se i sami okušali u izradi grafita te potaknuti temom očuvanja okoliša na kraju svojim zajedničkim grafitom dali podršku Europskom klimatskom paktu.
 

Serija murala te klimatskih i graffiti radionica koja je započela u Osijeku, kroz sljedećih će se nekoliko tjedana nastaviti u još tri hrvatska grada – Rijeci, Sisku i Zagrebu.
 

U borbu protiv klimatskih promjena uključiti se mogu i svi zainteresirani građani Hrvatske jednostavnim odabirom jednog ili više koraka za klimu na posebnoj platformi Europskog klimatskog pakta pod nazivom Count us in te pratiti koliko će pritom uštedjeti CO2 i tako pridonijeti zelenijoj budućnosti Zemlje.

FOTO: EU INICIJATIVA EUROPSKI KLIMATSKI PAKT