LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno dostignuće

FOTO: Na Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku opisali novu vrstu meduze

Ovo je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu.

Ovo je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu.

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku opisali su novu vrstu meduze za znanost iz roda Aurelia. Vrsta je opisana na osnovi jedne jedinke pronađene u Rovinju, u ljeto 2020. tijekom njihovog boravka u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida. Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a provedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje

Prema pravilima struke, sav materijal na osnovi kojega je opisana nova vrsta mora se pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza vrste Aurelia pseudosolida pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

To je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014, koja je nazvana po dr. sc. Adamu Benoviću. Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo, još su nepoznati. 

Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ta novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu.

FOTO: UNSPLASH