LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Extinction Rebellion Zagreb i Fridays for Future Croatia na Maršu za opstanak zahtijevali klimatsku pravdu

Građani su marširali preko Frankopanske, Ilice i Trga prema Zrinjevcu skandirajući klimatske slogane, noseći u nosilima maketu planete.

Građani su marširali preko Frankopanske, Ilice i Trga prema Zrinjevcu skandirajući klimatske slogane, noseći u nosilima maketu planete.

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom Maršu za opstanak kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

Okupljanje je započelo u 18h kod Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je nastupio Le zbor s dvjema pjesmama, ukazujući na poveznicu klimatske pravde s feminističkom. Građani su marširali preko Frankopanske, Ilice i Trga prema Zrinjevcu skandirajući klimatske slogane, noseći u nosilima maketu planete.

Na Trgu bana Josipa Jelačića zasvirale su sirene i sudionici su legli na tlo, održavši die-in performans, kojim se odglumilo 6. masovno izumiranje vrsta za koje znanstvena zajednica upozorava da je u tijeku. Po dolasku na Zrinjevac uslijedili su govori. Prve su se publici obratile aktivistkinje FFF-a i XR-a pozdravom i zahvalom organizacijama i građanstvu koji su izrazili podršku. Objasnile su i nastanak pokreta u svijetu, ali i lokalno.

Zatim se Sunčica iz XR-a u govoru osvrnula na znanstvena upozorenja o tome što čeka Hrvatsku i svijet ako se odmah ne posvetimo zaustavljanju emisija i sustavnim promjenama. U kontekstu Hrvatske, koja je posebno ugrožena klimatskim promjenama, prozvala je MINGOR zbog stavljanja profita ispred zaštite prirode.

– Naše ‘zeleno’ gospodarstvo i dalje je zacementiran u privatnu korist pod cijenu bezuvjetne eksploatacije prirode, što sugerira i sama promjena imena gospodarstva – istaknula je. 

Slično je potvrdio i Nikola Biliškov, predstavnik inicijative Znanstvenici za klimu, poručivši da smo spremni odbaciti sva prelijepa dostignuća civilizacije za šaku novčanica. XR je najavio svoj bunt protiv takve politike te iznio 3 zahtjeva Marša.

Ticali su se hitnog zatvaranja Plomina i potpune dekarbonizacije gospodarstva, ali i uvođenja teme klimatske promjena u program sustava obrazovanja. Osim toga, zahtijevaju da MINGOR usko surađuje i uključuje znanstvenu zajednicu u donošenje odluka.

Mia Luka, članica inicijative FFF Hrvatska ispričala je anegdotu nastojeći prikazati pogled hrvatskih političara na zahtjeve mladih u Hrvatskoj:

– Za razliku od drugih europskih ministara, nakon završenog sastanka Europskog vijeća s ministrima zaštite okoliša u Bruxellesu 2020. godine, ministar Ćorić odbio je saslušati nas koji smo ga satima čekali na kiši. Kasnije je na svim medijima i društvenim mrežama odjeknula fotografija nasmijanog ministra i Grete govoreći kako jako cijeni i podržava i nju i cijeli njezin pokret – rekla je.

U ime Zelene akcije govorila je Dora Sivka. Pozvala je na solidarnost, prepoznavanje i preuzimanje kolektivne odgovornosti.

– Sprečavanje klimatske krize globalni je izazov, ali i najveća prilika za promjenu koja nam je kao civilizaciji potrebna – poručila je.

Obje inicijative pozivaju građanke i građane da prepoznaju važnost i pridruže se klimatskom pokretu ističući da je riječ o budućnosti svih, uključujući generacije koje tek trebaju iskusiti boravak na zagrijanom planetu.
FOTO: NINA ĐURĐEVIĆ