LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državni zavod za statistiku

Europsko statističko natjecanje za srednjoškolce uz vrijedne nagrade

Natjecanje se provodi u dvije faze, svi sudionici dobit će zahvalnice, a one najbolje očekuju mobiteli, tableti, pametni satovi i slično.

Natjecanje se provodi u dvije faze, svi sudionici dobit će zahvalnice, a one najbolje očekuju mobiteli, tableti, pametni satovi i slično.

Državni zavod za statistiku i u ovoj školskoj godini 2023./2024. organizira Europsko statističko natjecanje (ESC-a) namijenjeno svim srednjoškolcima iz cijele Hrvatske. Ovo će biti sedmo Statističko natjecanje u Hrvatskoj.
 

„Riječ je o jedinstvenom natjecanju koje promiče statističku pismenost, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima Europske unije.“ – stoji na službenoj stranici natjecanja.

 

Konkurencija iz Europskih zemalja

 

Osim Hrvatske natječe se još 19 statističkih ureda iz Bugarske, Cipra, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Italije, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Malte, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Španjolske.
 


VEZANO: Otvorene prijave za studentsko natjecanje u šahu i rukometu



Natjecanjem se želi zainteresirati srednjoškolce, ali i nastavnike za statistiku te pokazati njenu primjenu u svakodnevnom životu.

 

„Natjecanjem testiramo snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka te provjeravamo koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima. Nastavnike pak potičemo na korištenje statistike u njihovu svakodnevnom radu te im dajemo alate s pomoću kojih učenicima na zanimljiv način mogu objasniti složene statističke pojmove.“ – stoji u objašnjenju.


Natjecanje se provodi u dvije faze – nacionalnoj i europskoj uz podjelu u dvije kategorije:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole

Kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole
 

,,Nastavnik može biti mentor više ekipa, a uz njega ekipu čine najviše troje, a najmanje jedan učenik. Učenici u ekipama moraju biti u istoj kategoriji, ali ne moraju pohađati istu školu."  navedeno je.


Natjecanje se odvija u dva kruga, a zadacima možete pristupiti ovdje.
 

Nacionalna faza


Prijave su otvorene od 20. studenoga 2022. u 15 sati do 12. siječnja 2024. u 23.59, a proglašenje pobjedničkih ekipa održat će se 8. travnja 2024.
 

Europska faza natjecanja


Prijave su otvorene od 8. travnja 2024. do 13. svibnja 2024., a proglašenje pobjedničkih ekipa bit će 6. lipnja 2024.
 

VEZANO: Inovativni studentski projekt FER-ovaca u području medicine putuje na međunarodno natjecanje


Nagrade


Nagrade se dodjeljuju i mentorima i učenicima, a razlikuju se ovisno o plasmanu, ali i o kategoriji.

Prvoplasirani učenici i mentori nacionalne faze kategorije A dobit će mobitel i tečaj Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka (S721) u trajanju od 20 školskih sati

Prvoplasirani kategorije B dobit će samo mobitel.

Drugoplasirane ekipe i mentori A kategorije dobit će pametni sat i ranije spomenuti tečaj.

Učenici B kategorije dobit će samo pametni sat.

Trećeplasirane ekipe i mentori dobit će tablet i tečaj.

Učenici B kategorije dobit će samo tablet.

 

,,Svaki član ekipe iz svake kategorije koji osvoji najviše glasova javnosti dobit će nagradu iznenađenja Državnog zavoda za statistiku i sponzora." - poručuju organizatori.


Ostale nagrade i više informacija pogledajte na poveznici

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA