LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'U modi su nova pravila'

Električni romobili nisu igračke: Iz MUP-a upozoravaju na nove zakonske odredbe

Na hrvatskim cestama sve više prometuju novi tipovi vozila kao što su električni romobili i monocikli, a njihova pojava itekako utječe na stanje u prometu

Na hrvatskim cestama sve više prometuju novi tipovi vozila kao što su električni romobili i monocikli, a njihova pojava itekako utječe na stanje u prometu

U modi su nova pravila - ime kampanje koju organizira MUP, a sve u svrhu edukacije građana o novim odredbama u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Kampanja se u četvrtak održala na glavnom zagrebačkom trgu, a danas se proširila i na još desetak gradova u Hrvatskoj.

Na hrvatskim cestama sve više prometuju novi tipovi vozila kao što su električni romobili i monocikli, a njihova pojava itekako utječe na stanje u prometu. 

Ovo je nova kategorija vozila te zbog pojave tih prijevoznih sredstava, morali smo izmijeniti zakon, propisati površine po kojima se smiju kretati, ali i pravila. Kategoriju smo nazvali osobna prijevozna sredstva. U tu kategoriju ne spadaju samo romobili, nego i monocikli segway. Dakle, ta vozila nemaju sjedalo, ako se radi o benzinskim motorima onda je to radni obujam do 25 kubičnih centimetara, a ako se radi o električnim vozilima, snaga ne smije biti veća od 0,6 kilovata i maksimalna brzina smije biti 25 kilometara na sat - rekao je za Novu TV Josip Mataija, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa.

Valja naglasiti kako takvom vrstom električnih vozila mogu upravljati isključivo djeca starija od 14 godina, a iz MUP-a posebno naglašavaju da su električni romobili namijenjeni za prijevoz samo jednog putnika. Također, obvezna je i zaštitna kaciga te adekvatna osvjetljenja u uvjetima smanjene vidljivosti. Za sve koji se neće pridržavati Zakona, propisane su novčane kazne i sankcije.

 
FOTO: PIXABAY.COM