LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odgovor na kompleksne probleme

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet pokrenuo platformu koja prati odrastanje mladih

– PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. – ističu s ERF-a. 

– PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. – ističu s ERF-a. 

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Ureda UNICEF-a, za Hrvatsku je pokrenuo digitalnu platformu Pukotine/PKTN koja prati odrastanje mladih. Pokretači navode da je zamišljena kao navigacija kroz odrastanje koja obuhvaća razne teme karakteristične i važne za to razdoblje.

– Mladi u Hrvatskoj suočavaju se s brojnim izazovima, a pandemija je život mladih učinila još zahtjevnijim. Prema istraživanju Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj iz 2018/2019., u kojem je sudjelovalo 10 138 srednjoškolaca iz pet hrvatskih gradova, najčešći izazovi s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju su: u razredu od 30 učenika srednje škole svaki treći adolescent pije jednom tjedno ili češće, a dvoje koriste marihuanu jednom tjedno ili češće, svaki treći adolescent ima ozbiljne simptome anksioznosti i stresa, svaki četvrti ima ozbiljne simptome depresivnosti, a gotovo 9% mladih izjavilo je da je napravilo plan samoubojstva, polovica mladih zabrinuta je promjenama u svom tjelesnom izgledu, imaju poteškoće u odnosima s vršnjacima, pogođeni su financijskim problemima obitelji te često doživljavaju sukobe među roditeljima. – ističu s ERF-a

Ta je digitalna platforma, kažu, reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj.
– PKTN platforma okuplja interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji, prateći potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. Koristeći mladima blisku interaktivnu tehnologiju, društvene mreže, foto i videomaterijale, Pukotine/PKTN obrađuju teme koje mlade zanimaju, brinu i inspiriraju, kao što su: kako preživjeti prekid, kako se nositi s usamljenošću, što napraviti kada smo anksiozni, kako nas može pogoditi siromaštvo, što s gubitkom, kako pripadati i druge. Provedene fokusne grupe s mladima i online-ankete omogućile su prilagodbu sadržaja i medijskog kanala mladima. Kroz sadržaj, njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja. Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj zajedno s mladima razvijati u znanstveno utemeljene online-programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja adolescenata. – dodaju.
Napominju i kako je platforma nastala kao odgovor na kompleksne potrebe mladih utvrđene istraživanjem:
– Laboratorij za prevencijska istraživanja (PrevLab) Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta krajem 2019. godine okupio je tim psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji, uz suradnice PrevLaba, čine: humanističko-umjetnički kolektiv BoliMe i organizacija FamilyLab Hrvatska. Zadnjih godinu dana PKTN tim radi na pokretanju platforme, kreira sadržaje i preventivne aktivnosti koje su znanstveno utemeljene, no moderne, svježe i bliske mladima, koristeći tehnologiju, društvene mreže, foto i videomaterijale.
Dodatne informacije nalaze se na web-stranici Pukotine.hr
FOTO: PIXABAY