LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
CD PROTOKOL

Edukacijski rehabilitatori: Potpišite peticiju i stanite na kraj užasnoj praksi „liječenja” autizma

Autističnim se ljudima daju kemijske tvari koje se inače koriste za dezinfekciju te kao pesticidi i izbijeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji.

Autističnim se ljudima daju kemijske tvari koje se inače koriste za dezinfekciju te kao pesticidi i izbijeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji.

U liječenju autizma u Hrvatskoj se primjenjuje CD protokol koji je u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution gdje se autističnim ljudima daju kemijske tvari koje se inače koriste za dezinfekciju te kao pesticidi i izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji.

Edukacijski rehabilitatori odlučili su tome stati na kraj te javnosti poslati poruku o opasnosti takve prakse, prenosi Novi list. Pokrenuli su inicijativu i peticiju koju možete potpisati ovdje kako bi se stalo na kraj ovoj nehumanoj praksi. Pozivaju Pravobraniteljicu za djecu, Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravstva i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na informiranje te adekvatno i ažurno postupanje.

Nadležne institucije u Hrvatskoj su upoznate s opasnostima CD protokola, ali on se i dalje promovira i primjenjuje bez sankcija. Agencija za lijekove i proizvode je još 2010. i 2016. upozorilo hrvatsku širu javnost na štetne posljedice koje se javljaju ako se ova praksa koristi u liječenju autizma, a riječ je o proizvodu koji nije odobren ni u Europskoj uniji, Kanadi i SAD-u za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek.

Što je to CD protokol i zašto se ne bi trebao koristiti kao lijek protiv autizma? Riječ je o otopini koja sadrži 28% natrijeva klorita te je obično upakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se tim miješanjem stvara klor dioksid koji ima niz terapijskih učinaka koji su znanstveno neutemeljeni.

Ozbiljne nuspojave koje se javljaju uporabom ove otopine su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina.

Brojne zdravstvene organizacije diljem Europe i svijeta upozoravaju na opasnosti ovog proizvoda koji se koristi i na djeci s autizmom.

Edukacijski  rehabilitatori naglašavaju kako autizam nije bolest već neurorazvojno stanje koje utječe na način kako osoba razmišlja, osjeća, uči, ponaša se i ostvaruje komunikaciju s drugima u svojoj okolini. Ono je cjeloživotno stanje i ne može se liječiti. Medicinska intervencija može biti potrebna, ali ne kako bi se autizam izliječio nego kako bi se liječile zdravstvene poteškoće i bolesti koje prate autizam.
– Želimo naglasiti da autizam nije bolest već neurorazvojno stanje koje utječe na način kako osoba razmišlja, osjeća, uči, ponaša se i ostvaruje komunikaciju s drugima u svojoj okolini. Ono je cjeloživotno stanje i ne možemo ga liječiti. Osobe s autizmom mogu imati i druge razvojne teškoće kao što su intelektualne teškoće i teškoće učenja. U radu s djecom i osobama s autizmom, edukacijski rehabilitatori pružaju znanstveno utemeljenu podršku djetetu/osobi, njihovoj obitelji i drugim stručnjacima. Naravno da su djeci i odraslima s autizmom potrebne medicinske intervencije, kao i svima nama, no njima nije cilj liječiti autizam već zdravstvene bolesti i teškoće koje djeca/osobe mogu imati. – poručuju pokretači peticije. 
Peticiju podržavaju Vijeće studija Edukacijska rehabilitacija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, Inicijativa edukacijski rehabilitatori - ključ inkluzije, Centar Coralina Inicijativa ASK za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti, Savez udruga za autizam Hrvatske te Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”.

Također, sve one koji imaju iskustva s CD protokolom, poziva se da svoju priču podijele na e-mail adresu iskustva.roditelja@gmail.com te tako mogu dobiti i stručne informacije i podršku.
FOTO: UNSPLASH