LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program Digitalna Europa

„EDIH Adria”: projekt digitalne transformacije Jadranske Hrvatske

Digitalna transformacija Europe bit će korisna za ljude, poslove i okoliš.

Digitalna transformacija Europe bit će korisna za ljude, poslove i okoliš.

EDIH Adria dio je Mreže europskih digitalnih centara za inovacije zadužen za digitalnu transformaciju kompanija u Jadranskoj Hrvatskoj. Temelji se na dvjema ključnim tehnologijama koje su potrebne u Republici Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računalstvo visokih performansi.
 

„U projektu EDIH Adria će se te tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja, odnosno jačanje sektora koji su ključni za bržu tranziciju Jadranske Hrvatske prema digitalnoj ekonomiji.“ – stoji na službenoj stranici projekta.

 

EDIH Adria provodi digitalnu transformaciju

 

Program Digitalna Europa (DIGITAL) pokrenut 2021. godine predstavlja investiciju u iznosu od 7,6 milijardi eura s ciljem oblikovanja digitalne transformacije i jačanja kompetitivnosti europskog društva i gospodarstva.

Osim toga, investicije u digitalnu infrastrukturu trebale bi olakšati put prema zelenoj tranziciji, omogućiti gospodarski oporavak i tehnološku suverenost EU.

Program EDIH Adria predviđa ulaganje u 5 specifičnih ciljeva, a to su superračunalstvo, umjetna inteligencija, kibernetička sigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te uvođenje i najbolja uporaba digitalnih kapaciteta te interoperabilnost.

Digitalna transformacija Europe bit će korisna za ljude, poslove i okoliš.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA