LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološka održivost

Dubrovnik donio odluku o ograničenju korištenja jednokratne plastike

Odluka se odnosi na ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjenu određenih predmeta koji se rabe u poslovanju onima prihvatljivim za okoliš.

Odluka se odnosi na ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjenu određenih predmeta koji se rabe u poslovanju onima prihvatljivim za okoliš.

U okviru EU projekta Plastic Smart Cities Grad Dubrovnik, kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada ograničit će korištenje plastike  za jednokratnu uporabu. Ta odluka temelji se na prethodno donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026.

U upravnim tijelima, ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Dubrovnika plastika za jednokratnu upotrebu zamijenit će se održivim, višekratnim predmetima prihvatljivima za okoliš

Uz to, na svim događanjima koje grad (su)organizira ili (su)financira odvajat će se otpad te će se nakon toga morati prikladno zbrinuti. 

Nadalje, pri poslovanju Grada, ustanova i društava potrebno je primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće. Jedna od mjera propisanih Odlukom odnosi se i na digitalizaciju dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće.

Inicijativu Plastic Smart Cities pokrenuo je WWF s ciljem pružanja podrške gradovima i naseljima na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative. 
FOTO: UNSPLASH