LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zamjena tuđica

Društvostaj, velepošast i hihobran u konkurenciji za najbolju novu hrvatsku riječ

Povjerenstvo koje se sastoji od 8 članova odabralo je tri najbolje nove hrvatske riječi. U konkurenciji ih je bilo 19 riječi, od kojih se 8 odnosilo na pokušaj zamjene tuđice vezane uz koronavirus.

Povjerenstvo koje se sastoji od 8 članova odabralo je tri najbolje nove hrvatske riječi. U konkurenciji ih je bilo 19 riječi, od kojih se 8 odnosilo na pokušaj zamjene tuđice vezane uz koronavirus.

Časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter nedavno su objavili riječi koje se natječu za titulu najbolje nove hrvatske riječi i nagradu Dr. Ivan Šreter za 2020. godinu. 

U konkurenciji je bilo 19 riječi, od kojih se 8 odnosilo na pokušaj zamjene tuđice vezane uz koronavirus Tako je, primjerice, kao zamjenica za riječ lockdown predložen društvostaj ili obustavka, pandemija bi mogla postati velepošast, samoizolacija samoosama, a sneeze protector hihobran. Također, riječ komorbiditet mogla bi biti zamijenjena riječju subolest, a respirator bi mogao postati dišnik ili disajnik.

Osim riječi vezanih uz koronavirus, radi se i o sljedećih 10 riječi: newsletter – novosnik, regenerator – obnovnik, solarna ploča – suncozor, screenshotati – preklikati, tabu – zabranjenica, korektor – prebrisač ili prebrisnik, etui – kartičnik, osoba koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha – rukozborac, za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu – šekspirit.

Na natječaj su pristigle ukupno 244 riječi od 166 predlagatelja. Prikupljala ih je Ljubica Josić, tajnica časopisa Jezik

Povjerenstvo koje čine predsjednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić na koncu je odabralo tri najbolje nove riječi koje će biti objavljene i protumačene u 2. broju časopisa Jezik oko sredine ožujka, odnosno tijekom Dana hrvatskog jezika. Tvorbenjaci koji su bili najuspješniji nagrađeni su sljedećim nagradama: 4000 kuna za prvu najbolju riječ, 2000 kuna za drugu te 1000 kuna za treću.
FOTO: PIXABAY