LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

Donesene upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa

Pravila tijekom pisanja državne mature bila su poprilično stroga i prije, no ove godine cijeli proces ima još više pravila zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Pravila tijekom pisanja državne mature bila su poprilično stroga i prije, no ove godine cijeli proces ima još više pravila zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature u ljetnom roku za 1. blok u kojemu se pišu obvezni ispiti. Preporučljivo je organizirati maturu tako da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika koji u istom terminu dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika, stoji u uputama.
Vezano: Ministrica Divjak: državna matura polagat će se u dvama blokovima
Ispite bi trebalo organizirati tako da se u jednom danu održava jedan ispit, a ispitu može pristupiti kandidat koji ne pokazuje simptome respiratorne bolesti. Maturi ne mogu pristupiti ni oni kojima je propisana mjera samoizolacije te bi svi kandidati koji ne budu mogli pristupiti maturi, trebali na raspolaganje dobiti drugi datum prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izjava pristupnika i djelatnika 

Prostorije će se dezinficirati, a učenici se ne smiju grupirati pri dolasku i moraju biti obaviješteni da ponesu svoj pribor te da prije dolaska izmjere temperaturu. Pristupnici, odnosno učenici i drugi kandidati koji polažu maturu morat će potpisati izjavu u kojoj će izjaviti da im nije propisana mjera samoizolacije, da nemaju saznanja da su zaraženi i da će u slučaju zaraze ili propisane samoizolacije ostati kod kuće. Te bi se izjave trebale prikupiti prije ispita elektroničkim putem.

Održavanje ispita

Pristupnici će se kretati tako da se, što je više moguće, smanji potreba za otvaranjem i zatvaranjem vrata od strane pristupnika. 

– Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita stranih jezika, kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan tako da prvi ulazi pristupnik koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji, gledajući s vrata, i tako redom. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti najmanje 2 metra. 

Dopušteni predmeti 

Dozvoljeno je nošenje osobne iskaznice, pribora za pisanje propisanog katalogom, vlastite kemijske olovke, bočice s vodom i ispitnih materijala te, u slučaju da je isto potrebno zbog zdravstvenih problema, nošenje hrane ili slatkiša. Hrana će morati biti odložena na stol voditelja ispitne prostorije i konzumira ju se izvan učionice.

Završetak ispita i izlazak iz prostorije

Nakon što završi ispit, pristupnik treba odložiti ispitni materijal na rub stola i dići ruku kako bi obavijestio dežurnog nastavnika da je završio te zatim odnosi svoj materijal. 
– Preporučuje se da se izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to prvi izlazi pristupnik najbliži vratima. Međutim, ako netko ranije završi ili odustane od pisanja ispita, treba mu omogućiti izlazak iz prostorije. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na ulazu/izlazu iz ustanove. Pristupnike treba podsjetiti da i nakon završetka ispita drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske međusobne kontakte.
Što se tiče ponašanja prije pristupanja ispitu, možemo reći da bi se svi trebali voditi poslovicom – Bolje spriječiti nego liječiti!. Naime, svi pristupnici i djelatnici trebali bi se 14 dana prije mature što je više moguće pridržavati pravila kojima se umanjuje mogućnost zaraze. 

Prilagodba ispitne tehnologije na ispitima državne mature

Onima koji imaju pravo na produljeno vrijeme ispita trebalo bi se osigurati najudaljenije mjesto u prostoriji, dok bi oni koji imaju stručnu podršku osobnog pomagača trebali pisati maturu u izdvojenom prostoru. 
– Preporučuje se da osobni pomoćnik od pristupnika drži što veći razmak. Međutim, zbog potrebe neposrednog rada i pružanja stručne podrške to se vjerojatno neće moći ostvariti, bilo da se ispit provodi u izdvojenom prostoru ustanove, u kući pristupnika ili u bolnici. Pristupnik kojemu je neophodna podrška roditelja ili osobnog asistenta izvan prostorije u kojoj polaže ispit (kod odlaska na toalet i sl.) ima pravo na takvu pomoć na način da roditelj/osobni asistent poštuje sve navedene obaveze za osobe uključene u provedbu ispita državne mature (držanje razmaka, pojačana higijena, korištenje maski i rukavica u skladu sa zdravstvenim stanjem pristupnika i sl.).
Pristupnici s teškoćama i oni koji koriste neka od pomagala, mogu ih nositi sa sobom, a ako netko maturu polaže od kuće, do njega dolazi nastavnik pridržavajući se propisanih pravila, dok se oni koji su u bolnici trebaju pridržavati protokola bolnice.

Detaljne upute možete pronaći na stranici HZJZ-a. 
FOTO: UNSPLASH