LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nasilje nad ženama

Djevojka fizički napadnuta nakon riječkog karnevala: „Važno je poznavati oblike seksualnog nasilja, niti jedan nije u redu i treba ga prijaviti”

Prije nekoliko dana u Rijeci je fizički napadnuta djevojka koja se, nasreću, ipak uspjela otrgnuti napadaču, ali svoj slučaj koristi kako bi upozorila sve ljude da reagiraju na svaki oblik nasilja te ga prijave.

Prije nekoliko dana u Rijeci je fizički napadnuta djevojka koja se, nasreću, ipak uspjela otrgnuti napadaču, ali svoj slučaj koristi kako bi upozorila sve ljude da reagiraju na svaki oblik nasilja te ga prijave.

U žaru zabave gotovo nitko od nas ne razmišlja o tome da bi nam se moglo dogoditi nešto loše, no, bez obzira na to što ne treba živjeti u konstantnom strahu i paranoji, sasvim zabavan dan zna završiti traumatično. Nešto takvo dogodilo se djevojci koja je nakon riječkog karnevala išla u svoju zgradu gdje ju je fizički napala muška osoba:

– Noć uoči karnevala u Rijeci napadnuta sam s leđa dok sam otključavala vrata svoje zgrade. Odvratna dominacija i moć su me učinili bespomoćnom i uplašenom. Na svu sreću nisam ozlijeđena jer sam se ipak uspjela otrgnuti iz vrlo neugodnog klinča, nakon čega je otrčao što je brže mogao i time sebi zaštitio lice.

Da ovo nije slučaj o kojemu treba šutjeti i da žrtve trebaju progovoriti o napadu koji su doživjele, svjesna je i ova djevojka, koja je podijelila svoju priču te na isto potiče i druge:

– Važno je poznavati oblike seksualnog nasilja, niti jedan nije u redu i treba ga prijaviti; od seksualnog uznemiravanja koji najčešće ne uključuje fizički dodir i skoro nikad se ne prijavljuje do seksualnog zlostavljanja koji uključuje primjenu sile/prijetnje uz neželjeni fizički dodir i kao takav ne ulazi u kategoriju silovanja po zakonskoj legislativi, i isto se najčešće ne prijavljuje. I za kraj silovanje kao najteži oblik koji zadaje teške traume i dugotrajne posljedice i većinom se prijavljuje.

Prema podacima MUP-a iz 2018. godine prijavljeno je 56 slučaja silovanja, od kojih su tri ostala nerazriješena, a 11 je prijavljenih pokušaja silovanja. Što se tiče još težih kriminalnih djela, iste su godine bliske osobe ili intimni partneri ubili 8 žena, prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok su u prvih 9 mjeseci 2019. godine ubijene tri žene više nego godinu ranije.

Također, u 2019. godini počinjeno je 895 kaznenih djela nasilja u obitelji, od kojih je gotovo 90% učinjeno na štetu žena.

Ono što naša sugovornica još ističe jest da treba reagirati na svaki oblik ovakvoga nasilja:

– Obratila sam se Rijeci, ali pritom mislim na sve i svugdje! Bilo kakva vrsta zlostavljanja ostavlja veće ili manje ožiljke s kojima se ljudi godinama bore. Ako čuješ da netko vrišti, upali svjetlo i pogledaj kroz prozor, tiče te se. Ako na ulici uočiš da netko masturbira, molim te, pozovi policiju, nemoj samo proći i pomisliti kako je osoba bolesna, tiče te se.

Često čujemo uznemirujuće priče koje nam brzo nestanu iz misli, no zamislite da se radi o vašoj sestri, majci, prijateljici ili vama samima. Danas je možda žrtva bio netko vama nepoznat, ali već sutra život vam može postati pakao. Nije važno što je djevojka nosila niti je to ikada opravdanje za učinjeno kriminalno djelo, jedino što je važno jest da odgovorna osoba snosi posljedice za to.

Slučaj nasilja, bez obzira na to je li u pitanju žena ili muškarac, nikada ne treba shvaćati olako ili ga ignorirati, stoga poslušajte poruku koju je uputila žrtva ovog slučaja:

– Probudimo se za dobrobit svih. Nemojte dopustiti da reagiramo tek kad je u pitanju naše dijete, naša sestra, mama, teta, prijateljica. Učinimo naše gradove sigurnijima tako da se brinemo jedni o drugima i pričamo glasno i hrabro!

FOTO: PIXABAY