LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
neobično natjecanje

Djelatnik Agronomskog fakulteta u Zagrebu osvojio je drugo mjesto na Državnom natjecanju u oranju

U Poreču se za pobjedu borilo 24 orača iz 12 različitih županija.

U Poreču se za pobjedu borilo 24 orača iz 12 različitih županija.

Devetnaesto po redu Državno natjecanje u oranju održalo se u subotu, 30. rujna 2023. godine. Za pobjedu se borilo 24 orača iz 12 različitih županija. Djelatnik Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Domagoj Vuk, osvojio je drugo mjesto u klasi plugova premetnjaka na 19. Državnom natjecanju u oranju.

FOTO: Studentski.hr via Canva/Agronomski fakultet UNIZG

 

Orači su snage odmjerili u Poreču, a organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč i Ministarstvo poljoprivrede.
 

„Iako nisam znao da natjecateljsko oranje ima toliko elemenata ocjenjivanja, svjestan sam važnosti samog oranja u poljoprivredi i ponosan sam na sve naše poljoprivrednike. Tu su i naši brojni istarski poljoprivredni proizvodi i naš boškarin koji predstavljaju simbol Istre u zemlji i u svijetu“, rekao je župan Istarske županije Boris Miletić, piše Sjeverni.info.

Kvaliteta je važnija od brzine


Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

Certificirani suci, koje su imenovale županijske udruge, procjenjuju natjecatelje i njihovo oranje, uzimajući u obzir različite faktore. Oni su iskusni i stručni, te sposobni pratiti orače kao treneri. Važno je istaknuti da brzina oranja nije aspekt koji se vrednuje, već se fokus stavlja na kvalitetu oranja. Suci ocjenjuju različite aspekte, uključujući otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze sa parcele, razor, i pravac. Natjecanje se provodi u skladu s pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).


 


 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA