LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
28. dan štrajka

Djelatnici zadarske menze i dalje štrajkaju, Sveučilište i Zbor demantiraju navodni pritisak na studente

Danas je 28. dan štrajka djelatnika zadarskog studentskog restorana. Od samog je početka podijelio stavove javnosti, a pokrenuo je i glasine koje Sveučilište u Zadru i sveučilišni Studentski zbor sada demantiraju.

Danas je 28. dan štrajka djelatnika zadarskog studentskog restorana. Od samog je početka podijelio stavove javnosti, a pokrenuo je i glasine koje Sveučilište u Zadru i sveučilišni Studentski zbor sada demantiraju.

Tomislav Kiš iz Novog sindikata, predsjednik sindikatskog odbora, gostovao je na N1, gdje je komentirao štrajk djelatnika studentskog restorana u Zadru. Naveo je da je štrajk izbio kao odgovor na nemoralnu feudalnu ponudu poslodavca te da su kolektivne pregovore počeli 2019, a da su trajali do koronakrize. 
Vezano:

– Predložili smo da Uprava da prijedlog iznosa, da smo spremni otvoriti razgovor da na kraće vrijeme bude i manje. Očekivali smo brojke, oni su ponudili da se o tome uopće ne razgovara i da će oni ponuditi plaću. Potom smo im dali vremena i za tjedan dana pitali je li došlo do promjene razmišljanja. Iz Uprave su rekli da nije. Shvatili smo to kao poniženje. – izjavio je Kiš za N1.

Štrajkaše je do sada podržala nekolicina političara, studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, dio zadarskih studenata te dio građana, udruga i profesora, a nedavnim priopćenjem i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Podsjećamo, Novi sindikat nedavno je pokrenuo i štrajkaški fond za štrajkaše zadarske menze kako bi pomogao radnicima koji neće biti plaćeni za sve dane štrajka.

Agencija za studentski standard, točnije rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, već se ranije izjasnila zašto ne podržava štrajk, odnosno zašto ga smatra neutemeljenim, o čemu više možete pročitati u ranije navedenim člancima, no ono što je zabrinjavajuće jesu glasine koje kruže društvenim mrežama. Naime, po Facebooku su se širile informacije da Sveučilište pritišće studente koji javno podržavaju štrajk, ali i da su studentski predstavnici, članovi zadarskog Studentskog zbora prvotno podržali štrajk, a zatim to povukli, navodno zbog pritiska Sveučilišta. Evo što o tome kažu iz ureda rektorice i članovi Zbora:
– Sindikalna prava i slobode dio su sustava temeljnih sloboda i prava čovjeka, pa je tako i štrajk pravo djelatnika i djelatnica Agencije za studentski standard. Osnivač nije ni u jednom trenutku to pravo oduzeo djelatnicima koji su se odlučili na štrajk (njih 15) iako štrajk smatra nezakonitim. Potom valja znati da oni koji štrajkaju nemaju zakonsko pravo zastupati 25 zaposlenica i zaposlenika Agencije koji nisu sljedbenici sindikalnih čelnika niti se pridružuju zahtjevima sindikata.

Studenti su odrasle osobe koje se tijekom visokoškolskog obrazovanja uče znanstvenom načinu razmišljanja i logičkom zaključivanju. Također, kao buduće visokoobrazovane osobe, od njih se očekuje da se informiraju i  istražuju kako bi nakon prikupljenih informacija donosile samostalne zaključke. Studentski zbor Sveučilišta u Zadru kao predstavničko tijelo studenata preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zadru štrajk nije podržao. Studenti Sveučilišta u Zadru imaju kao i svaki čovjek pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli te Sveučilište u Zadru ni na koji način ne pokušava narušavati njihova ljudska prava i temeljne slobode. – kažu nam iz ureda rektorice Vican.
– Na Facebook stranici Zbora objavljen je stav Studentskog zbora koji je neutralan u ovom sukobu, ako se mogu tako izraziti. Zbor je na posljednjoj sjednici raspravio o toj temi i donesen je taj zaključak, a to je i bio jedini slučaj kada se raspravljalo o toj temi, pa do povlačenja podrške štrajku nije moglo ni doći.  Osobno o štrajku mislim da se Studentski zbor ne treba uključivati jer ga se ta problematika ne dotiče direktno, studentima je osigurana prehrana, što smatram da je najbitnije u ovoj situaciji. Radnici, naravno, imaju pravo na štrajk te studenti koji ih podržavaju su slobodni da postupaju kako žele, a to ne bi trebalo biti osporeno nikome, kao što i nije. – kaže nam Renato iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.
U spomenutom spornom stavu Zbora na Facebooku stoji sljedeće:
– Studentski zbor je predstavničko tijelo svih studenata i studentica Sveučilišta u Zadru. On je nestranačka, nezavisna i nepolitička organizacija koja se primarno bavi zaštitom studentskih interesa. U pregovorima zaposlenika i zaposlenica Agencije za studentski standard i Sveučilišta u Zadru Studentski zbor zauzima poziciju studenata i studentica. Kvalitetna i osigurana studentska prehrana je bitna odrednica kvalitete studentskog života, stoga pozivamo obje strane na daljnji transparentan i konstruktivan dijalog. Stav Zbora potvrdila je većina studentskih predstavnika.
Danas je službeno 28. dan štrajka djelatnika menze. Moguće ga je pratiti i na Facebook stranici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH.
FOTO: FACEBOOK/NOVI SINDIKAT