LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska kultura

Diljem Hrvatske uskoro besplatne projekcije nagrađivanih filmova

Filmovi koji tematiziraju aktualna europska društvena i politička pitanja: „Konačna sloboda”, „Quo Vadis, Aida?” i „Bijeg” prikazuju se od 21. do 29. travnja u čak 11 gradova na 13 lokacija.

Filmovi koji tematiziraju aktualna europska društvena i politička pitanja: „Konačna sloboda”, „Quo Vadis, Aida?” i „Bijeg” prikazuju se od 21. do 29. travnja u čak 11 gradova na 13 lokacija.

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina. Publika će tako od 21. do 29. travnja finaliste Nagrade publike LUX moći pogledati u Puli, Čakovcu, Rovinju, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Zaboku i Osijeku.

 

Program uključuje pobjednički film 19. Zagreb Film Festivala – austrijsko-njemačku zatvorsku dramu Konačna sloboda, višestruko nagrađivanu ratnu dramu Quo Vadis, Aida? te laureata festivala Sundance – danski animirano-dokumentarni film Bijeg. Glasanjem za svoj omiljeni film publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

 

Konačna sloboda austrijskog redatelja Sebastiana Meisea moćna je i dirljiva posveta nesalomljivosti ljudskog duha. Vješto ispreplićući osobno, senzualno i političko, Meise potretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) zatvoren je zbog zloglasnog članka 175, koji homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a Viktor (Georg Friedrich) osuđeni je ubojica. Prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca postupno se pretvara u ljubav. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2021. i dva europska Oscara – za glazbu i fotografiju.

 

U filmu Quo Vadis, Aida?, ratnoj drami koja gledatelje ostavlja bez daha, Jasmila Žbanić (Grbavica, Na putu…) kroz osobnu tragediju žene i majke progovara o jednom od najmračnijih poglavlja novije europske povijesti – genocidu u Srebrenici. Quo Vadis, Aida? jedan je od najuspješnijih recentnih europskih filmova. Nakon premijere u Veneciji 2020. godine uslijedile su brojne nagrade na svjetskim festivalima te nominacije za BAFTA-u i Oscara. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2021. nagrađen je u kategorijama najboljeg filma, režije i glumice (Jasna Đuričić).

 

Film Bijeg danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, hvaljeni spoj animacije i dokumentarizma, potresna je priča o pripadnosti i potrazi za identitetom. Ispričana je iz perspektive 36-godišnjeg sveučilišnog profesora Amina, koji je kao dijete s obitelji pobjegao iz Afganistana i čije je djetinjstvo bilo obilježeno periodima čekanja, nadanja i bijega. Niz međunarodnih uspjeha filma uključuje, između ostalih, Veliku nagradu žirija Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma i europske Oscare u kategorijama dugometražnog animiranog i dokumentarnog filma.

 

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika. Konačni poredak određuje se zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 posto ocjene. Popis kina u kojima se održava program dostupan je na ovoj poveznici, a službene stranice na kojima publika do 25. svibnja može ocijeniti filmove ovdje.

FOTO: UNSPLASH