LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Župa Duha Svetoga Jarun

„Dati sebe za druge najljepša je stvar na svijetu“

Student novinarstva Marino Pleić jedan je od dvjestotinjak volontera u župi Duha Svetoga na Jarunu. Njihov je oratorij odraz visoke duhovne osviještenosti mladih u Zagrebu i njihove ljubavi prema Bogu koja se reflektira kroz pomaganje drugima.

Student novinarstva Marino Pleić jedan je od dvjestotinjak volontera u župi Duha Svetoga na Jarunu. Njihov je oratorij odraz visoke duhovne osviještenosti mladih u Zagrebu i njihove ljubavi prema Bogu koja se reflektira kroz pomaganje drugima.

Nema ništa vrednije od davanja sebe i svojeg vremena onima kojima je to najviše potrebno, najmanjima od nas. Stoga je posebno pohvalno što se sve više mladih tijekom svojeg obrazovanja odlučuje dio vremena posvetiti volonterskom radu s djecom. Mnogi mladi pripremaju bogate programe za djecu kroz aktivno volontiranje u svojim župama. Zagrebački srednjoškolci i studenti u tome nisu iznimka.

Neki od njih dio su ljetnih praznika proveli volontirajući na Dječjem ljetu koje se održava svake godine u salezijanskoj župi Duha Svetoga na Jarunu. Među volonterima pronašli smo zagrebačkog studenta novinarstva Marina Pleića koji već tri godine aktivno volontira u župi u kojoj daje instrukcije, trenira djecu nogomet te piše i fotografira na župnim događanjima. Marino nam je pojasnio što su volonteri pripremili za ovogodišnje Dječje ljeto te podijelio s nama svoja iskustva u radu s djecom.

– Dječje ljeto, kako mu i samo ime govori, namijenjeno je djeci, i to osnovnoškolcima. Također, Dječje ljeto često nazivamo i Oratorijsko ljeto ili Ljetni oratorij. U salezijanskom svijetu poznata je sljedeća definicija oratorija: dom koji prihvaća, župa koja evangelizira, škola koja priprema za život i dvorište za prijateljski susret i život u radosti! Svaki volonter ili dijete bi vam na svoj način definiralo oratorij jer on, kao što vidite, obuhvaća mnogo funkcija. Najjednostavnije rečeno, to je mjesto radosti, istinske radosti! – objašnjava Marino.

Oratorij župe Duha Svetoga na Jarunu nosi ime Dominik Savio, po jednom od najmlađih katoličkih svetaca koji je kao dijete bio u oratoriju don Bosca, utemeljitelja salezijanske družbe. U oratoriju su za djecu i mlade planirane mnogobrojne aktivnosti tijekom cijele godine Mogu besplatno igrati nogomet, hokej, stolni tenis, stolni nogomet i društvene igre. Volonteri kroz tjedan daju besplatne instrukcije za osnovnu i srednju školu dok vikendom animatori pripremaju bogate programe.  

– Meni je nevjerojatno da takvo mjesto postoji na svijetu jer volim sport, volim druženje i volim djecu. Zajedništvo, prijateljstvo i ljubav su vrijednosti koje se konstantno promiču kroz oratorij. Kad bih jednom riječju morao opisati oratorij, rekao bih da je to dom. To je doslovno drugi dom u kojem se osjećaš slobodno i sigurno, gdje si okružen brojnim mladima, dom u kojem je živa atmosfera i u kojem se uvijek nešto događa. Kad god ti je dosadno ili želiš naći nekoga za igru ili razgovor, uvijek možeš doći u oratorij. Oratorij je namijenjen mladima svih uzrasta te je on svojevrstan „trademark“ salezijanaca. 

FOTO: Facebook

Vrhunac oratorijske godine odvija se ljeti kada volonteri pripremaju poseban program za djecu osnovnoškolskog uzrasta koji traje tri tjedna, od 20. lipnja do 8. srpnja od 9 h do 17 h. Oratorijsko se ljeto sastoji od zabavne i kreativne igre te raznovrsnih radionica: kreativne, sportske, duhovne, zdravstvene i kazališne u kojima djeca kroz edukativnu igru uče, ali se istovremeno i zabavljaju.

– Oratorijsko ljeto kruna je cijele oratorijske godine, šlag na torti! Djeca ne provedu cijela tri tjedna isključivo u oratoriju nego kroz razne izlete upoznaju grad u kojem žive: ove godine posjetili su različite kulturne znamenitosti poput katedrale i Tehničkog muzeja, kao i predivne zagrebačke zelene površine poput Maksimira i Jaruna, u Zoološkom vrtu naučili su sve o životinjskom carstvu, morske radosti zamijenili su bazenima te su dobili priliku igrati sportove za koje možda nikad nisu ni čuli poput softballa i hokeja na travi. Uz ovaj bogat trotjedni program djeca također dobiju i kape, znojnike, majice, svakog dana pripremamo ručak za djecu. Sve to za 150 kuna, a za siromašne i potrebite plati župa jer je svjesna teške ekonomske situacije u državi. –

Za provedbu tako zamišljenog programa od izuzetne je važnosti rad volontera. U župi Duha Svetoga na Jarunu kroz godinu volontira dvjestotinjak mladih. Volonteri su većinom studenti, ali ima mnogo srednjoškolaca te zaposlenih mladih. U župi mogu obavljati razne poslove te se uključiti u grupu koja najbolje odgovara njihovim interesima.  

– U našem oratoriju postoji nekoliko volonterskih grupa: instruktori, animatori, poslužitelji, sportaši, tehnička grupa, zborovi, ministranti te volonteri koji rade u knjižnici i suvenirnici. Mnogi volonteri uključeni su u više grupa jer kad osoba osjeti takvo zajedništvo i ljubav, najradije bi na sve moguće načine služila u oratoriju. Najbrojnija volonterska grupa su instruktori koji daju instrukcije za osnovnu i srednju školu te je to izvrsna praksa i vježba za studente koji će jednog dana biti profesori. Najviše studenata dolazi s PMF-a, velik broj ih studira na Filozofskom fakultetu, Pravnom fakultetu, FSB-u i FER-u. Stvarno mislim da nema fakulteta na kojem ne studira barem jedan naš volonter. Mladi su općenito jako aktivni u svojim župama u Zagrebu i šteta je da se o tome više ne govori u mainstream medijima. Naš oratorij samo je odraz visoke duhovne osviještenosti mladih u Zagrebu i njihove ljubavi prema Bogu koja se reflektira kroz pomaganje drugima. – poručuje Marino.

Ove je godine u Oratorijskom ljetu sudjelovalo oko osamdeset animatora, većinom srednjoškolaca i studenata. Stariji volonteri, studenti, mlađima su izašli u susret i prepustili im zabavne aktivnosti, dok su oni obavljali „prljave poslove“.

– Tijekom Oratorijskog ljeta do izražaja dolaze naši animatori koji su većinom srednjoškolci. Mnogi su ovih dana pisali državnu maturu i prijemne ispite stoga im svaka čast na uloženom vremenu i trudu u oratoriju. Mi studenti i radnička mladež smo ovih dana uglavnom uključeni u pripremu obroka, pranje suđa i slične poslove koji nisu možda toliko popularni, ali mora i to netko raditi. Nogometnim rječnikom rečeno, mi obavljamo prljave poslove kako bi napadači mogli davati golove i pobrati svu slavu. – šali se Marino. 

FOTO: Facebook

Interes za ovakvim oblikom razonode i zajedništva raste iz godine u godinu, no ovogodišnje Dječje ljeto nadmašilo je sva očekivanja i organizatora i volontera.

– Tijekom godine svake je večeri oratorij krcat mladima i djecom, ali ovakvom interesu se stvarno nitko nije nadao – prijavilo se 330 djece što je rekord za Oratorijsko ljeto u našoj župi! Cijeli Oratorij Dominik Savio na čelu s našim ravnateljem don Ivanom Terzom maksimalno se pripremao da djeca svakog dana s osmijesima na licima odlaze svojim domovima: brojni sastanci, nabavljanje materijala, osmišljavanje i organizacija cjelokupnog programa, uređenje prostora. Cijelo proljeće pripremali smo se kako bi spremni dočekali djecu i priredili im najbolja tri tjedna u njihovom životu. –  

Veliki odaziv djece zasigurno je posljedica rada i predanosti volontera. Posebno treba naglasiti duhovnu snagu i ljubav, koje pokreću volontere da radosno obavljaju zadatke. Povezuju ih snažni osjećaji pripadnosti i zajedništva, koje kroz program nastoje prenijeti djeci.     

– Nama volonterima želja je prenijeti djeci svoju ljubav prema Bogu i Crkvi jer nam upravo duhovna dimenzija daje taj osjećaj zajedništva, ljubavi i pripadnosti. Svakog dana kroz duhovne radionice želimo djeci približiti određene teme poput solidarnosti i milosrđa te svakog dana gledaju određene dijelove filma o Ivanu Boscu, svecu bez kojeg svega ovoga ne bi ni bilo, a mi se vjerojatno međusobno ne bismo niti poznavali. – smatra Marino.

U župu dolaze djeca iz različitih obiteljskih sredina u kojima im se često ne pridaje dovoljno pažnje te su zanemarena. Zbog toga je važno da u oratoriju budu prihvaćena i voljena te steknu nova životna iskustva.  

– Najvažnije je što djeca radosna i živahna dolaze i odlaze iz oratorija. Kroz zabavne i edukativne sadržaje nastojimo ih odgojiti i dati im prave smjernice za život. Ponekad je teško jer, kao i sva djeca, ponekad ne slušaju i ne poštuju starije, ali u tome leži radost odgajanja djece. Najveći izazov je pridobiti najbuntovniju djecu, naučiti one koji imaju najlošije ocjene, nasmijati najtužniju djecu. Svatko tko ima iskustva u radu s djecom zna da je odgoj najteža, ali i najljepša stvar na svijetu. Sveti Ivan Bosco je uvijek govorio kako je odgoj stvar srca. Najvažnije je djeci neprestano pokazivati da ih voliš kako bi oni bili svjesni da su ljubljeni. –

FOTO: Facebook

Marinu i svim volonterima oratorij je drugi dom te zauzima posebno mjesto u njihovim srcima. Iako je na kraju Oratorijskog ljeta prisutan umor i iscrpljenost, zbog međusobne povezanosti volontera te bliskosti s djecom, nakon tri tjedna rastanak nije nimalo lagan.

– Ništa nije teško napraviti za mjesto koje ti je toliko toga dalo: ljubav, pažnju i zajedništvo. Nevjerojatan je osjećaj biti dio te obitelji. Ne možeš drugima dati ljubav ako ju prvo nisi primio, stoga je meni neopisiva čast i zadovoljstvo tu radost i ljubav prenositi djeci i služiti u oratoriju. Oratorijsko ljeto je tako velik i važan događaj za našu župu da jednostavno ne možeš ne sudjelovati. Htjeli bismo da svi osjete tu radost i sreću koju mi svakoga dana osjećamo, pogotovo sad tijekom Oratorijskog ljeta. Jako smo puno vremena žrtvovali kako bismo ova tri tjedna učinili nezaboravnima, ali to je mala stvar za svu radost u srcima koju smo osjećali ovih dana. Najvažnije je da smo sve činili iz ljubavi prema Bogu, prema oratoriju i prema djeci. Tako se ne može pogriješiti. –  

Novosti u župi Duha Svetoga Jarun možete pratiti na Facebook stranici. Svi koji žele sudjelovati u organizaciji i provedbi aktivnosti u oratoriju, mogu se javiti na e-mail oratorijdominiksavio@gmail.com. Ako se još uvijek dvoumite vrijedi li se priključiti vrijednim volonterima, poslušajte Marinov poziv:

– Ovo treba iskusiti, ovo treba doživjeti. Jedno je čuti drugoga kako o nečemu govori, a nešto sasvim drugo je to osjetiti i vidjeti sam. Ima mnogo mladih koji se traže, koji ne znaju što žele, koji se osjećaju usamljeno i odbačeno. Postoje razne volonterske grupe u našem oratoriju te sam siguran da se u jednoj od njih možete pronaći te dati sebe za druge što je najljepša stvar na svijetu. Pozivam vas sve da postanete dio naše obitelji te da se upustite u jednu predivnu životnu avanturu! –

FOTO: FACEBOOK