LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Danas 525 novih slučajeva koronavirusa, Stožer objavio rezultate pilot-projekata

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati održanih pilot-projekata na kojima se sudionici nisu pridržavali epidemioloških mjera, a bilo je govora i o norijadi i digitalnim zelenim potvrdama.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati održanih pilot-projekata na kojima se sudionici nisu pridržavali epidemioloških mjera, a bilo je govora i o norijadi i digitalnim zelenim potvrdama.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas, 21. svibnja 2021. godine, održao je konferenciju za medije na kojoj je priopćeno da je u posljednja 24 sata zabilježeno 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633.

Među aktivnim je slučajevima 1331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba od jučer, dok se od tada oporavilo 948 prethodno pozitivnih osoba. U samoizolaciji je trenutno 16 591 osoba.

Od 25. veljače 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353 217 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7856 preminulo, ukupno se oporavilo 340 728 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 958 888 osoba, od toga 5 829 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 20. svibnja utrošeno je 1 507 353 doze cjepiva. Dosad je 1 149 941 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, dok je 357 412 osoba primilo obje doze. Jučer su utrošene 57 184 doze cjepiva. 

Rezultati pilot-projekata

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji je prezentirao rezultate održanih pilot-projekata – svadbe i dvaju poslovnih događaja od kojih se jedan odvijao u Istri.

Na poslovnom događaju u Zagrebu bilo je 86 osoba koje su primile obje doze cjepiva, a drugi je projekt svadba na kojoj je 25 osoba bilo cijepljeno s obje doze, 27 s preboljelim koronavirusom te 58 s negativnim testom. Capak tvrdi da su nalazi svih jučer testiranih koji su sudjelovali u projektima negativni. 
– Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svjetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle cjepivo, preboljeli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog. Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani, organizirati takve događaje, da smo blizu one stare normale. 
Digitalne zelene potvrde

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o digitalnim zelenim putovnicama poznatijima kao COVID-putovnice i rekao je da postoji mogućnost da se na razini Europske unije one počnu primjenjivati već 7. lipnja 2021, iako nije isključeno da se u Hrvatskoj počnu koristiti i ranije.

Božinović je naglasio da to nije putni dokument već će samo služiti kako bi olakšao prijelaz granice na razini Europske unije.
– To je sredstvo kojim se olakšava prijelaz granica, ubrzava se i radi se na siguran način i tako da iza izdavanja tih potvrdi stoje i zdravstvene i druge vlasti države koje izdaju te potvrde. Što se tiče parlamenta, mislim da odluka ide 7. lipnja, ali to nas ne sprječava da što se tiče Hrvatske, možemo početi koristi i ranije. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, znate da postojeće istječu 31. svibnja, do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bi bili u situacijama otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja. – rekao je Božinović.
Na konferenciji je rečeno i da će za one koji se iz opravdanih razloga ne mogu cijepiti testiranje biti besplatno.

Norijada i maturanti

Maturanti tvrde da će bez obzira na odluke i preporuke održati norijadu koja je bila zabranjena i prošle godine. Epidemiolog Capak komentirao je takve tvrdnje istaknuvši da su trenutne mjere svima poznate i da se trebaju poštivati.
– Dakle, osobe koje će se okupljati ili imaju plan okupljati se zbog završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja trebale bi biti svjesni da virus kola među nama i da se lako može, s obzirom na svoj epidemiološki potencijal, razbuktati i da mjere nisu propisane zato da im se ne dopusti da se ne vesele, nego da se ne širi viris. Siguran sam da se veselje može organizirati na način koji je epidemiološki siguran.
FOTO: UNSPLASH