LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera filma

Daleko od telefonskoga signala, kanalizacije i GMO-a moguća je čista ljubav, poručuje „Osmi povjerenik“

Priču o ljudima koji prkosno žive bez onoga što danas nazivamo uvjetima za život, uplitanju politike i pokojem ljubavnom zapletu kina će prikazivati od 11. siječnja 2018.

Priču o ljudima koji prkosno žive bez onoga što danas nazivamo uvjetima za život, uplitanju politike i pokojem ljubavnom zapletu kina će prikazivati od 11. siječnja 2018.

Trećić je publici otvorio svoja vrata – primio je gledatelje u svijet u kojemu zamire telefonski signal, trajekt je zlo, a kanalizacija bespotrebna. Ovaj je fiktivni otočić glavno mjesto radnje filma Osmi povjerenik osmišljenoga po istoimenom romanu Renata Baretića. Za oslikavanje atmosfere poslužio je otok Brač na kojemu je održana prva premijera filma 5. siječnja 2018. Nakon toga film je premijerno prikazan 9. siječnja u Zagrebu, a od 11. siječnja u trećićanskim čarima moći će uživati svi zainteresirani.

Početne prekrasne, ali sive i kišne zagrebačke kadrove vrlo je brzo zamijenila slika gotovo netaknute prirode našega priobalja i mještana koji je ljubomorno čuvaju, a time je na filmskom platnu zastalo sunce. Vladin je dužnosnik (Frano Mašković) poslan na ovaj čudnovati otočić kako bi, po ustavnim načelima, organizirao vlast i potaknuo stanovnike da odaberu svoje predstavnike i vijećnike. Trećić je mjesto na koje su svi zaboravili, ali su i njegovi mještani zaboravili svijet, s njime i politiku, korupciju, zagađenje i GMO – a žele da tako i ostane.

FOTO: 2i film

Šačica stanovnika u poodmakloj dobi pripada nekim drugim vremenima, a na sve što im vladin povjerenik kaže odgovaraju tihim otporom i mirno se raziđu. Zbog toga film obiluje simpatičnim situacijama i potpuno autentičnim humorom. Gledatelju se likovi postupno uvlače pod kožu, a tome pridonose i priče koje zadiru pod površinu njihovih života te čak tonu u sentiment. Protuteža su mistične scene koje odvlače u znanstvenu fantastiku, iako je i ona usklađena s prirodom, a zatim se cijela atmosfera neutralizira tipičnim surovim životnim trenucima. Život kao takav često je težak, a ljudi u sebi ipak nose zlo, unatoč činjenici da je priroda čista i netaknuta. Zlo je na kraju pobijedila ljubav koja svima dopušta da krenu dalje, a Trećiću omogućava daljnju egzistenciju.

Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja nastao u produkciji Alka filma. Likove Baretićeva romana uprizorili su Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Iva Mihalić, Mate Gulin i Špiro Guberina. Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživotvorila lica Škripjana i Nerežišćana uz pomoć Supetrana i mještana Milne, a svi zajedno pokazali su da je Trećić savršena moderna bajka i obećanje čiste ljubavi – baš zato što modernosti izmiče.

FOTO: 2I FILM