LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održivi razvoj društva kreće od mladih

Četiri volonterske akcije razbijaju predrasude da mladi ne sudjeluju u zajednici

Srednjoškolci iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i školarci iz Prve ekonomske škole u Zagrebu sudjelovali su u nekoliko humanitarnih akcija kojima su dokazali da aktivno sudjeluju u lokalnoj i školskoj zajednici.

Srednjoškolci iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i školarci iz Prve ekonomske škole u Zagrebu sudjelovali su u nekoliko humanitarnih akcija kojima su dokazali da aktivno sudjeluju u lokalnoj i školskoj zajednici.

Neprofitna organizacija Life Potential sažela je četiri održana projekta koji su pravi dokaz da su mladi itekako aktivni sudionici u lokalnoj ili školskoj zajednici te da su važni akteri u pitanjima održivog razvoja. Riječ je o aktivnostima u sklopu projekta Održivi razvoj društva kreće od mladih.

Humanitarna akcija 50 cent

Učenici iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju tijekom godine skupljali su plastične boce i odnosili ih na reciklažu, a učenici smjera grafički urednici dizajneri osmislili su grafički logo za ove volonterske projekte koji je korišten za izradu majica. Posebnu notu akciji daje činjenica da su učenici nakon godinu dana dio sredstava prikupljenih od boca uložili u kupnju poklona za djecu iz Doma Sv. Josipa povodom blagdana Svetog Nikole, dok su im preostali iznos donirali.

Humanitarna akcija Učenici za učenike

Učenici ranije spomenute škole okupili su se oko uređenja vanjskih i unutrašnjih prostora škole, pronalazili besplatan namještaj preko internetskih stranica i društvenih mreža, kreirali otvorenu knjižnicu u sklopu koje učenici mogu razmjenjivati knjige i druge stvari te odmarati na kauču za odmor. U duhu konzumerizma, navodi se, uređena je i vanjska učionica čiji krov čine kišobrani, a namještaj je izrađen od paleta.

Humanitarna akcija Mladi protiv vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama

Učenici Prve ekonomske škole u Zagrebu primijetili su da se tijekom pandemije povećala količina nasilja u virtualnom prostoru, zbog čega su odvojili svoje vrijeme i detektirali sva neželjena ponašanja na društvenim mrežama koja se tiču komunikacije maloljetnika, navodi se u priopćenju. Nakon toga su izradili brošuru u kojoj je opisano kako reagirati na takvo nasilje, a koja je dostupna svim školama.

Humanitarna akcija Volontiraj znanjem

Trideset i troje učenika iskoristilo je svoje znanje kako bi pomogli kolegama sa školskim obavezama i učenjem. Glavna je uzrečica akcije bila Podijeli svoje znanje onima koji imaju manje, a učenici su dijelili znanje koje su stekli u školi, ali i izvan nje. Uz pomoć kolegama u područjima Računovodstva, Matematike i Hrvatskog jezika, učenici su također promovirali svijest o važnosti solidarnosti i međusobnog pomaganja, stoji u priopćenju.

Više o njihovim akcijama možete doznati u videima: Održivi razvoj i #MladiZnajuOdrživo.
FOTO: LIFE POTENTIAL