LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Bogati program u Zadru povodom Međunarodne noći geografije

Od radionica o održivosti kroz proširenu stvarnost, preko fotografije i izložbi do orijentacijskih potraga i demonstracija – ovogodišnja Noć geografije ponudit će za svakoga ponešto!

Od radionica o održivosti kroz proširenu stvarnost, preko fotografije i izložbi do orijentacijskih potraga i demonstracija – ovogodišnja Noć geografije ponudit će za svakoga ponešto!

Noć geografije prigoda je u organizaciji EUGEO-a (European Geographical Organisation), a u inicijativi sudjeluju geografska društva iz više država Europe. Noć geografije istovremeno se održava na više lokacija diljem svijeta, a prošle godine samo iz Hrvatske održano je oko 40 različitih aktivnosti.

Na novim aktivnostima radi se i ovoga proljeća, pa će tako članovi Hrvatskog geografskog društva iz Zadra u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji i nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru sudjelovati u obilježavanju Međunarodne noći geografije 12. travnja 2024. godine.

U Zadru će se tako održati niz zanimljivih aktivnosti sa zadarskim profesorima geografije, za sve zainteresirane – odrasle, djecu i mlade:
 

Učenici fotografiraju gradske zidine


Ova je aktivnost planirana s ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru. Učenici su dobili zadatak pod noćnim svjetlima grada fotografirati detalje na gradskim zidinama, i pritom uočiti povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Fotografsku je građu potrebno dokumentirati, nakon čega će učenici organizirati izložbu na kojoj će prezentirati prikupljene radove.
 

Orijentacijsko kretanje i potraga


12. travnja u 16 sati na Trgu pet bunara bit će organizirano orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene). Nadalje će se, od 18 sati, krenuti s Trga pet bunara te poučiti polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu, otkrivajući pritom etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.
 

Puzzle, radionice, astrofotografija, i još mnogo toga


Na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru započet će od 18 sati i druge aktivnosti. Za učenike nižih razreda osnovne škole bit će spreman program upoznavanja s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima kroz slaganje puzzli. Bit će organizirana i radionica izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka, a u suradnji s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem učenici će se upoznati s postupkom izrade astrofotografije. Zainteresirani će moći sudjelovati i u EkoAR-u, radionici održivosti kroz proširenu stvarnost koja povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje.
Bit će tu i demonstracije različitih geoprostornih tehnologija koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Dodatno, organizatori će postaviti i izložbu plakata kao retrospektivu pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja.

Aktivnosti organizirane povodom Noći geografije ujedno su dio programa obilježavanja 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, stoga svi detalji o ovoj inicijativi te predavačima i mentorima koji sudjeluju u programu dostupni su na poveznici zadarskog Sveučilišta.
FOTO: PEXELS