LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
koliko je prošlo?

Blagdanska nostalgija: legenda o zadnjem bijelom Božiću u Hrvatskoj

Zadnji put kada smo imali bijeli Božić pjesma poznata po stihu „I'm dreaming of a white Christmas" postala je najprodavaniji singl ikad.

Zadnji put kada smo imali bijeli Božić pjesma poznata po stihu „I'm dreaming of a white Christmas" postala je najprodavaniji singl ikad.

Od zadnjega puta kada je u Hrvatskoj zabilježen bijeli Božić prošlo je već petnaest godina. Taj rijedak prizor dogodio se 2007., iste godine kada je Crosbyjeva snimka „White Christmas" postala najprodavaniji singl svih vremena, upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Te godine 11 centimetara snijega ukrasilo je Zagreb i Karlovac, a na Badnju večer bijeli pokrivač se pojavio i u Gorskom kotaru, Slavoniji i Lici.
 


VEZANO: „Last Christmas" osvaja božićni broj jedan nakon 39 godina



Za mnoge je to ostalo u sjećanju kao poseban trenutak. Vrijeme je prolazilo, a bijeli Božići postajali su sve rjeđi događaj, piše Dnevno.hr. Temperatura tog posljednjeg bijelog Božića ostala je ispod nule, čineći ga najhladnijim Božićem u posljednjih 25 godina i petim najhladnijim u posljednjih sedamdeset godina. No, klime se mijenjaju, a podaci od 1990. do 2019. pokazuju prosječni porast temperature od 1,6 stupnjeva u kopnenom dijelu Hrvatske, s većom razlikom u ljetnim mjesecima.

Posebno zapažena je razlika u temperaturi tijekom blagdana. Prosjek temperatura na Božić od 2011. do 2020. iznosi čak 10,2 stupnjeva celzija, što predstavlja značajan skok u odnosu na prošla desetljeća.
 

Božićne ciklone


Istraživači povezuju rijetke bijele Božiće s pojavom tzv. Božićnih ciklona, obilježenih toplijim vremenom, što se opet povezuje s globalnim klimatskim promjenama. Božićne ciklone koje su potjerale snijeg iz Hrvatske bile su Grgo, Marcel, Branka, Ota i Jasna.

Nostalgija za bijelim Božićima može jedino rasti što se ne može reći za šanse pojava bijelih Božića u budućnosti. Čini se da će uskoro snijeg na Božić biti samo uspomena na prošla vremena.

DHMZ najavljuje da ništa od bijelog Božića ni ove godine, potvrđujući trend toplijeg vremena u božićnim razdobljima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA