LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ime hrvatskog znanstvenika leti svemirom

Asteroid dobio ime prema umirovljenom profesoru s PMF-a

Asteroid 182590 imenovan je prema Vladisu Vujnoviću, danas umirovljenom profesoru PMF-a.

Asteroid 182590 imenovan je prema Vladisu Vujnoviću, danas umirovljenom profesoru PMF-a.

Velika čast pripala je umirovljenom profesoru astrofizike s PMF-a, Vladisu Vujnoviću. Naime, upravo je prema njemu imenovan asteroid 182590, objavljeno je 16. lipnja 2021. u trećem broju prvog sveska časopisa WGSBN bulletin.

Spomenuti je asteroid otkriven teleskopom SLSS čiji je promjer zrcala 2,5 m, stoji na internet stranici PMF-a, a otkrio ga je tim Željka Ivezića 14. listopada 2001. Asteroid se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu, a njegov period iznosi 4,53 godine.

Vladis Vujnović (r. 13. srpnja 1933.) bio je profesor astrofizike i geomagnetizma na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Zadnje je godine prije umirovljenja bio zaposlenik Geofizičkog odsjeka. Autor je mnogobrojnih udžbenika, popularnih knjiga i raznih publikacija te je dao ogromni doprinos razvoju astronomije i astrofizike u Hrvatskoj.

Uz znanstveni rad, trajno se zalaže za popularizaciju znanosti, za što je 1998. godine odlikovan Državnom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti te Nagradom Ivana Filipovića za životno djelo 2003. godine. Imenovanjem asteroida prema njemu, profesoru Vladisu Vujnoviću dano je još jedno priznanje za znanstveni i popularno-znanstveni rad. 
FOTO: PIXABAY