LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bijela roda

Ako imate ovaj 'dodatak' na krovu, za njega možete dobiti 93 eura

Zeleni prsten u suradnji s fondom za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dijeli novčane potpore u svrhu zaštite bijelih roda.

Zeleni prsten u suradnji s fondom za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dijeli novčane potpore u svrhu zaštite bijelih roda.

Zagrebačka županija i ove godine provodi projekt Zaštite i očuvanja bijele rode kojim se želi očuvati gnijezda roda, ali i pripomoći u troškovima popravka krovišta, prenosi HRT. Potpora se dijeli zbog negativnih posljednica koja gnijezda ostavljaju na krovištima, točnije zbog težine gnijezda koja mogu doseći težinu i do jedne tone.

Prema procjeni stručnjaka takva krovišta moraju se rekonstruirati svakih 10 godina, a iznos potreban za taj zahvat iznosi oko 15.000 kuna, a s godišnjom naknadom od 700 kuna, kroz deset godina (ukupno 7.000 kuna), vlasnicima se osigurava pola potrebnog iznosa, stoji na stranici Zg gradonačelnik.

Vlasnici kuća i gospodarskih objekata na kojima je gnijezdo bijele rode mogu po jednom gnijezdu ostvariti naknadu od 93 eura. Za ostvarivanje naknade potrebno je do 25. kolovoza dostaviti svoje podatke javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije koja u suradnji s fondom za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt Zaštite i očuvanja bijele rode
FOTO: PIXABAY