LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni festival

Najavljen 27. Sa(n)jam knjige u Istri: u fokusu je ljubav

Sajam je posvećen pjesniku Dragi Orliću, „čovjeku koji je s osmijehom arlekina pomjerao tektonske ploče Istre”.

Sajam je posvećen pjesniku Dragi Orliću, „čovjeku koji je s osmijehom arlekina pomjerao tektonske ploče Istre”.

Drugi put u ovoj godini Sa(n)jam knjige u Istri tvorničke hale bivše Arena trikotaže pretvara u pogon za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom. Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli od 19. do 28. studenog 2021. kada će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspraviti tematski fokus 27. Sajma – Ljubav.

Ljubav treba ponovno izmisliti, rekao je pjesnik Rimbaud, a u specifičnosti trenutka bremenitog neizvjesnošću, radikalnim promjenama i drastičnim distancama, od fizičkih do emocionalnih, dvojbeno je pronalazimo li čvrsto uporište i dalje u ljubavi ili je ljubav ta koja traži siguran oslonac.

Sajam, stoga, otvara desetodnevnu diskusiju o fenomenu za koji je upitno pokreće li i dalje svijet. Tema svoju prvu raspravu ostvaruje već s nagrađivanim dizajnerom, Olegom Šuranom i njegovim vizualnim identitetom koji zadane premise prati kroz knjiške citate i umjetnička remek djela: od Brancusijevog poljupca preko Magritteovih zaljubljenika do uspavanog Erosa. Ali, potrebno ga je probuditi jer opet, sada ima velikog i teškog posla, pozvati ljubav da se u njoj, parafrazirajući Vesnu Parun, smiri crna misao čovjeka, metalna duša svijeta.   

Sajam je posvećen Dragi Orliću

Tradicionalni program Istra ispod kore ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige Arabeska, a Sajam posvećen njezinom autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću, čovjeku koji je s osmijehom arlekina pomjerao tektonske ploče Istre.

Osim knjige, na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi: Vamos a bailar e ballo della prostata i Istrijanke; radi se o tekstovima Drage Orlića koje je uglazbio Franci Blašković.  

Ljubav pišu autori 27. Sajma 

Publika u Puli imat će priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija, ipak, ljubav. Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman Amadoca – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima. Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom Intimno – o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima.

S obje autorice publika će se družiti ekskluzivno u programu Slavenski đardin i u suradnji s Forumom slavenskih kultura. U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: Kraljica šuti i Priča o duhovima – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta. Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa Muška koža, odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

 

Svakako je poseban događaj knjiga Pola veka XX veka u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća ove najvažnije biblioteke u regiji i takvoj predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač, Ivan Čolović, urednica knjige, Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević. Iz regije nam stiže i popularni glumac Sergej Trifunović sa svojim putopisnim prvijencem Stovarište u izdanju ugledne Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov Hronika propasti, dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera, Darko Cvijetić sa svojim posljednjim djelom Noćna straža biti novo lice Pule. 

 

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma, promocija je podnaslovljena kao Ljubav – radnicama Trikotaže.

Dugo se čekalo na novi roman Renata Baretića (Zadnja ruka), koji se i dalje drži vlastite odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu. Ispod čekića dolaze i knjiga eseja Kartografija ljubavi Helene Sablić-Tomić i Mediteran u književnosti Inoslava Beškera. Premda već naširoko prisutan na književnoj sceni, roman Rujanska kupačica Mirjane Dugandžije napokon će službeno predstavljanje imati upravo na sceni Sajma. U Puli će nastupati još i: Damir Karakaš, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Đorđe Matić, Marija Andrijašević, Gordana Benić i Andriana Škunca. Nakon dugo godina na Sajmu će gostovati Pričigin, a temi u prilog bit će to Pričigin o ljubavi uz Borisa Dežulovića, Emira Imamovića Pirkea, Ivicu Ivaniševića i Petra Filipića.
 

Program Ljubljana bere ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine. I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, što će i pokazati u Puli monografijom i izložbom Naša jeza je brezmejna. Demonstracije 1968–2020. (Naš bijes nema granica. Demonstracije 1968–2020). U Pulu dolazi i cijenjeni slovenski teoretičar, Mladen Dolar, jedan od osnivača Ljubljanske lakanske škole, sudjelovat će i slovenski pjesnik, dramatičar i prevoditelj, Boris A. Novak te pulskoj publici itekako drag, Goran Vojnović.    

 

Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice: Dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik uz panelistice: Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira Amort ili razorna ljubav. Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti s dobitnicima Nagrade Fric: Juricom Pavičićem, Markom Gregurom i Darkom Cvijetićem. Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi Pred zrcalom. Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.  

 

Monte Librić – kroz studeni, pulski mjesec dječje knjige, najavljuje Sajam

 

Struktura Sajamskog programa ovoga puta bit će nadopunjena 14. Festivalom dječje knjige Monte Librić, koji se iz epidemiološke predostrožnosti izmješta iz svog tradicionalnog proljetnog termina i programski realizira u hibridnoj formi, uglavnom online. S druge strane, uživo, osim u sajamskim prostorima, Monte Librić otvorit će prvu dječju knjižaru u Istri u Klubu-knjižari Giardini 2. Dječja knjižara među krošnjama bit će otvorena 5. studenog i živjet će za djecu Pule do kraja mjeseca.

FOTO: UNSPLASH