LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promicanje ciljeva održivog razvoja

20 mladih volontera zajednički donose radijsku emisiju „17 bitnih”

– Radijskom emisijom „17 bitnih” želimo povećati svijest o postojanju održivih ciljeva i želimo potaknuti svakog slušatelja da se uključi u globalni pokret – istaknuo je Davor Popdankovski.

– Radijskom emisijom „17 bitnih” želimo povećati svijest o postojanju održivih ciljeva i želimo potaknuti svakog slušatelja da se uključi u globalni pokret – istaknuo je Davor Popdankovski.

Udruga Ri Rock okupila je 20 mladih volontera s kojima je pokrenula je radijsku emisiju pod nazivom 17 bitnih koja se emitira svakog utorka u podne na Radiju Roža. Cilj im je u njezinu sklopu educirati javnost o postojanju UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals). 

– Iako je prošlo već 5 godina od predstavljanja ciljeva, postoji veliki broj građana koji još uvijek nije čuo za ciljeve održivog razvoja. Šteta, jer kad bi svaka osoba s jednom malom gestom pridonijela ostvarenju ovih ciljeva, svijet bi do 2030. godine bio puno, puno ljepše mjesto za život. S radijskom emisijom 17 bitnih želimo povećati svijest o postojanju održivih ciljeva i želimo potaknuti svakog slušatelja da se uključi u globalni pokret – istaknuo je Davor Popdankovski, glavni urednik Radija.

Dosad emitirane emisije moguće je preslušati na poveznici.

Prije pet godina, podsjetimo, Ujedinjeni narodi usvojili su i svijetu predstavili 17 ciljeva održivog razvoja sa željom da se oni postignu do 2030. godine. Hrvatska je kao jedna od članica aktivna u ostvarivanju tih ciljeva od početka, a osnovano je i Nacionalno vijeće za održivi razvoj koje predlaže mjere, aktivnosti i prioritete te prati, analizira i koordinira njihovu provedbu. Evo koji su to ciljevi:
  1. Iskorjenjivanje siromaštva (iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima)
  2. Iskorjenjivanje gladi (iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu)
  3. Zdravlje i dobrobit (osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija)
  4. Kvalitetno obrazovanje (osigurati uključivo i kvalitetno obrazovanje te promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja)
  5. Rodna ravnopravnost (postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke)
  6. Pitka voda i higijenski uvjeti (osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve)
  7. Pristupačna i čista energija (osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve)
  8. Dostojanstven rad i gospodarski rast (promovirati uključiv i održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve)
  9. Industrija, inovacije i infrastruktura (izgraditi prilagodljivu infrastrukturu, promovirati uključivu i održivu industrijalizaciju i poticati inovativnost)
  10. Smanjiti nejednakosti (smanjiti nejednakost unutar i između država)
  11. Održivi gradovi i održive zajednice (učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, prilagodljivim i održivim
  12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja (osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje)
  13. Odgovor na klimatske promjene (poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica)
  14. Život ispod vode (očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj)
  15. Život na kopnu (zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti)
  16. Mir, pravda i snažne institucije (promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite, odgovorne i uključive institucije na svim razinama)
  17. Partnerstvo za ciljeve (ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj).
FOTO: PIXABAY