LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravo sveučilište

Želiš saznati više o GMO hrani? Uskoro se održava predavanje baš za tebe!

GMO ili genetski modificirani organizam danas je dio naše svakodnevice, a prisutnost njegovog uzgoja preuzima sve veću ulogu u današnjoj prehrani diljem cijelog svijeta.

GMO ili genetski modificirani organizam danas je dio naše svakodnevice, a prisutnost njegovog uzgoja preuzima sve veću ulogu u današnjoj prehrani diljem cijelog svijeta.

Uskoro se održava predavanje pod nazivom GMO hrana: budućnost prehrane? koje će izvoditi izv. prof. dr. sc. Gordana Maravić Vlahoviček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, doc. dr. sc. Bojan Žunar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te doc. dr. sc. Nenad Malenica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Predavanje se održava 10. prosinca u 18 sati u Stablu znanja u Studentskom centru.

Genetski modificirani organizmi definiraju se kao organizmi u kojima je genetski materijal odnosno DNK promijenjen na način na koji se u prirodi ne događa. Tehnologija ovakvog uzgoja naziva se i genska tehnologija, rekombinantna DNK tehnologija ili genetski inženjering, a danas se koristi za proizvodnju GM biljaka koje se onda uzgajaju za ljudsku prehranu. 

Prva genetski modificirana hrana puštena je u prodaju 1996. u Velikoj Britaniji. Bila je to GMO rajčica proizvedena kako bi ostala čvršća dulje nego prirodno uzgojena rajčica. Zbog tada još neistraženih posljedica korištenja ovakve hrane i njezinog utjecaja na zdravlje, povučena je do 1999. sa polica britanskih trgovačkih lanaca. Danas postoji 16 genetski modificiranih kultura puštenih na tržište, prethodno provjerenih i ispitivanih u laboratorijima za praćenje GMO hrane.

U Hrvatskoj je uzgoj GMO hrane zabranjen, no od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, dopušteno je stavljanje genetski modificirane hrane na hrvatsko tržište.

Postoje mnogi pozitivni i negativni stavovi ovakvog uzgoja hrane, pogotovo kada vidimo da se njezina proizvodnja iz godine u godinu povećava. No koliko zapravo znamo o GMO hrani? Svjesni smo njezine prisutnosti i sve veće uloge u našoj prehrani, ali se rijetko kada zapitamo što je točno GMO? Zašto se razvija? Kako utječe na ljudski organizam? Koje su joj prednosti i nedostatci te kakve koristi čovjek može imati od genetski modificiranih organizama? Ogovore na ova pitanja moći ćete saznati na predavanju.

FOTO: WIKIPEDIA