LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanja, radionice i edukacije za studente

Zbog brige o zdravlju zagrebačkih studenata pokrenuto „Zdravo sveučilište“

Suradnjom Odbora za studentsku zdravstvenu zaštitu s prof. dr. sc. Nikolom Đakovićem, provodi se sveučilišno promotivno-preventivni program „Zdravo sveučilište“. U sklopu programa do sada je održano već nekoliko predavanja, radionica i edukacija, i to zahvaljujući Odboru, udrugama i studentskim sekcijama Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutsko-biokemijskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Suradnjom Odbora za studentsku zdravstvenu zaštitu s prof. dr. sc. Nikolom Đakovićem, provodi se sveučilišno promotivno-preventivni program „Zdravo sveučilište“. U sklopu programa do sada je održano već nekoliko predavanja, radionica i edukacija, i to zahvaljujući Odboru, udrugama i studentskim sekcijama Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutsko-biokemijskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Studenti često o svojem zdravlju brinu tek kada je potrebno liječiti određeni problem ili kada ga više ne mogu ignorirati. Nije rijetkost ni da su nedovoljno upućeni u zdravstvenu zaštitu te da nisu dovoljno educirani na području zdravstva. Upravo je iz tog razloga kroz suradnju Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu osnovan Odbor za studentsku zdravstvenu zaštitu. Odbor okuplja i druga predstavnička tijela čije je uže područje djelovanja zdravstvo, tako da se od početka pridružuju studentski zborovi Farmaceutsko-biokemijskog i Stomatološkog fakulteta.

Odbor radi na podizanju kvalitete zdravstvene zaštite studenata, edukaciji iz područja zdravstva, promociji zdravih stilova života i prevenciji bolesti, posebice onih učestalijih u studentskom razdoblju. Iz dobre suradnje s prof. dr. sc. Nikolom Đakovićem, koordinatorom programa, izrodila se ideja za zajedničkom provedbom sveučilišnog Promotivno-preventivnog programa Zdravo sveučilište.

– Razlozi su za osnivanje Odbora i provođenje Programa direktna zdravstvena dobrobit studenata, pozitivni učinci na uspješnost u studiranju te time i gospodarska korist za Republiku Hrvatsku. Također, razlog je i osiguravanje primarne zdravstvene zaštite studenata u nekom od oblika kroz suradnju svih dionika sustava, jer studenti koji nisu iz Zagreba prisiljeni su ostati kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine, dentalne medicine i spec. ginekologije u mjestu prebivališta. Ili mogu privremeno odabrati izabranog liječnika u Zagrebu, čime su nedovoljno i nepotpuno uključeni u zdravstveni sustav. Jedan je od glavnih ciljeva Programa da studenti tijekom studija na Sveučilištu u Zagrebu očuvaju zdravlje te ga kroz dobivanje novih znanja, vještina te socijalne i kulturne interakcije i unaprijede. To zdravlje u svojoj punini te znanje o zdravlju im po završetku studija daje temeljne preduvjete i spremnost za izazove koji ih očekuju u daljnjem životu te doprinosi zajednici u cjelini. Ideja je stvoriti platformu preko koje bi studenti mogli dobiti razne informacije koje su važne za njihovo zdravlje, zdravstvenu zaštitu te opće obrazovanje iz tog područja. – istaknuo nam je predsjednik Odbora za studentsku zdravstvenu zaštitu Deni Rkman.

Svako predavanje, radionica i edukacija nastoje se održati najkvalitetnije moguće, što pokazuje činjenica da ih odrađuju brojne studentske udruge, sekcije i Odbor od kojih svatko pokriva temu iz područja kojim se bavi. Sve udruge i sekcije mogu se javiti na e-mail adresu zdravo.sveuciliste@gmail.com te svojim radom doprinijeti Programu čiji su dosadašnji sudionici udruge CroMSIC, UNZAŠ, CPSA, EMSA Zagreb, Medicinar, SportMEF, Stepp, USDM te PROBION. Osim udruga, kvaliteti Programa doprinose i studentske sekcije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i to studentske sekcije za promociju pravilne prehrane i zdravlja, ortopediju, kardiologiju, neuroznanost, javno zdravstvo Andrija Štampar, pedijatriju i kirurgiju. Osim sekcija Medicinskog fakulteta, sudjeluju i sekcije Stomatološkog fakulteta u Zagrebu poput studentskih sekcija za oralnu medicinu, ortodonciju, protetiku, parodontologiju, bazične znanosti, oralnu kirurgiju, dentalnu medicinu i endodonciju te dječju stomatologiju.

Neke od tema koje su već održane uključuju temu o mentalnom zdravlju uklopljenu u predavanje Burnout sindrom među studentima, i to zahvaljujući udruzi CroMSIC. Psihijatrica Zrinka Ćavar protumačila je što se sve krije u pozadini sindroma sagorijevanja, kako ga možemo prevenirati te je sve prisutne naučila praktične vještine koje možemo iskoristiti da pomognemo sebi i svojoj okolini. Osim tog predavanja, Studentska sekcija za promociju pravilne prehrane i zdravlja u suradnji s mentoricom doc. dr .sc. Donatellom Verbanac, organizirala je predavanje Hranimo se prema spektru duginih boja na kojemu je bila riječ o studentskoj prehrani, odnosno važnosti pravilne i uravnotežene prehrane. Program će se baviti i problemom smanjene tjelesne aktivnosti i važnosti bavljenja sportom na predavanju koje će održati Studentska sekcija za ortopediju i traumatologiju pod nazivom Vježbam i studiram – tjelesna aktivnost u studentskoj populaciji. Na predavanju će profesor kineziologije Tonći Mašina uputiti studente kako početi vježbati, kako pravilno vježbati, koje su nam vježbe potrebne ovisno o našem cilju te će nam govoriti i o važnosti tjelesne aktivnosti za naše zdravlje. Kada je riječ o važnosti tjelesne aktivnosti, bitno je spomenuti i cestovnu utrku 162 stube u organizaciji SportMEF-a. Održava se već drugu godinu uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, i to u sklopu Promotivno-preventivnog programa Zdravo sveučilište, a na kojem su također sudjelovale neke od prije navedenih udruga i sekcija.

IZVOR: DeniRkman

Tijekom travnja studentska sekcija za neuroznanost donosi predavanje na temu paničnog napadaja, koje će održati doc. dr. sc. Marina Šagud. Također, CPSA priprema više zanimljivih stvari u nadolazećem periodu. Osim navedenog, kroz radionice, učenje praktičnih vještina i osiguravanje prikladnije zdravstvene zaštite, nastojat će se utjecati na podizanje kvalitete života studenata. Cilj je da se sa zdravstvenim temama uđe na sve fakultete Sveučilišta.

Svi zainteresirani mogu im se pridružiti na sljedećoj temi, a kako biste popratili i one koje će održati nakon nje, pozivaju vas da lajkate njihovu Facebook stranicu. Detaljne informacije o nadolazećem predavanju Vježbam i studiram – tjelesna aktivnost u studentskoj populaciji, koje će se održati 8. ožujka, pročitajte na poveznici.

– Želeći raspraviti o još jednoj temi, važnoj ne samo za studente Sveučilišta u Zagrebu već i za cjelokupno stanovništvo naše zemlje, Studentska sekcija za javno zdravstvo Andrija Štampar priprema nam u ožujku tribinu Gdje je nestala ideja Sveučilišne bolnice?. Želimo potaknuti raspravu te saznati zašto je stao jedan od strateških projekata Grada Zagreba i Republike Hrvatske. –

FOTO: DENI RKMAN