LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
znanstvenici predlažu

Visoko prerađena hrana imat će oznake izazivanja ovisnosti?

Znanstvenici tvrde da označavanje određene hrane s visokim udjelom masti i ugljikohidrata kao „ovisničke" može pomoći unapređenju zdravlja.

Znanstvenici tvrde da označavanje određene hrane s visokim udjelom masti i ugljikohidrata kao „ovisničke" može pomoći unapređenju zdravlja.

Prema procjenama, svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dijete moglo bi se „navući“ na industrijski visoko prerađenu hranu. Znanstvenici preporučuju označavanje neke hrane kao potencijalno „ovisne“ kako bi pomogli ljudima da promjene svoju prehranu, prenosi Hina.
 

Simptomi odgovaraju dijagnozi poremećaja ovisnosti

 

Istraživači tvrde kako bi česta konzumacija nezdrave i visoko prerađene hrane mogla ispuniti kriterije za dijagnozu poremećaja ovisnosti.

Intenzivna žudnja, simptom odvikavanja, manja kontrola nad unosom i nastavak upotrebe unatoč posljedicama (pretilost, poremećaj prejedanja, loše fizičko i mentalno zdravlje i niža kvaliteta života) ponašanja su koja u potpunosti odgovaraju dijagnozi poremećaja ovisnosti.

Meta-analiza studija iz 36 različitih zemalja pokazuje da se ovisnost u ultraprerađenoj hrani javlja kod 14 posto odraslih i 12 posto djece.
 

„Postoji konvergentna i dosljedna potpora valjanosti i kliničkoj važnosti ovisnosti o hrani. Priznavanjem da određene vrste prerađene hrane imaju svojstva tvari koje stvaraju ovisnost, mogli bismo pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja", rekla je profesorica psihologije na Sveučilištu Michigan Ashley Gearhardt.
 

Istraživači diljem svijeta se slažu

 

Istraživači iz Španjolske, Brazila i SAD-a tvrde, nadalje, ističu kako: „rafinirani ugljikohidrati ili masti izazivaju slične razine izvanstaničnog dopamina u moždanom striatumu kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju ovisnost poput nikotina i alkohola“, upozoravaju.


Povlačenjem bihevioralnih i bioloških paralela zaključuju kako hrana s visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti može biti jedna od tvari koje izazivaju ovisnost. Ističe se kako nema sva hrana potencijal izazivanja ovisnosti te su potrebna dodatna istraživanja u ovom području. Ipak, neke stvari su dokazane.
 

„Ultra-prerađena hrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i dodanih masti privlačna je i konzumira se kompulzivno te može izazvati ovisnost", zaključuju istraživači.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA