LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Uskoro radionica o mentalnom zdravlju velikih glazbenika

Udruga Pragma obilježit će Svjetski dan mentalnog zdravlja 11. 10. 2021. od 18 sati.

Udruga Pragma obilježit će Svjetski dan mentalnog zdravlja 11. 10. 2021. od 18 sati.

Udruga Pragma će u ponedjeljak, 11. listopada 2021, od 18 sati, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), organizirati online edukaciju o važnosti skrbi za mentalno zdravlje, s posebnim naglaskom na poveznicu mentalnog zdravlja i glazbe.

– Dok cijeli svijet raspravlja o neizvjesnoj budućnosti psihičkog zdravlja opće populacije, mi smo se odlučili usmjeravati i na teme o mentalnom zdravlju iz perspektive prošlosti, ali kroz prizmu velikih glazbenika koji su ostavili trag svojim značajnim umjetničkim djelima u povijesti glazbe. Svi smo čuli za Mozarta i Beethovena, no znamo li s kakvim su se psihičkim poteškoćama oni borili? Nužno je naglasiti da je teško retrospektivno označavati ljude modernim dijagnozama koje nisu postojale za vrijeme njihova života. No iz brojnih zapisa, pisama i ostalih rukopisa ostalih iza ovih poznatih ličnosti može se donijeti hipoteza o njihovu mentalnom zdravlju. Što je mučilo Mozarta, Chopina, Liszta, Čajkovskog, Schuberta i brojne druge? O kakvim su stanjima izvještavali? Kako im je glazba pomogla? Zašto je mentalno zdravlje od nacionalne važnosti i koje su moguće posljedice nebrige u širem društvenom kontekstu? Imamo li mrežu organizacija i pojedinaca koji mogu uspješno odgovoriti na probleme mentalnog zdravlja u Hrvatskoj? Koji su to veliki glazbenici s problemima mentalnog zdravlja i zašto je glazba važna za naše mentalno zdravlje? – na ta pitanja odgovore će dati uvodničari iz Pragme, Marija Granić, mag. psihologije, i Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, predsjednik Pragme. 

 Za sudjelovanje na radionici, koja će biti održana putem online platforme ZOOM, potrebno je prijaviti se na poveznici, a sve informacije o događanju dostupne su i na društvenim mrežama Pragme.

Edukacija se provodi unutar programa Podrška obitelji u zajednici uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj edukacije u isključivoj je odgovornosti Pragme i ne može se smatrati mišljenjem/stavom Ministarstva, odnosno Ureda.

FOTO: PIXABAY