LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Top savjeti za bolju koncentraciju i kvalitetnije učenje

Kad ste zadnji put stvarno učili cijeli dan? Koliko je uopće realan vaš plan učenja? Trebate li pauzirati sve druge životne aktivnosti za vrijeme ispitnih rokova?

Kad ste zadnji put stvarno učili cijeli dan? Koliko je uopće realan vaš plan učenja? Trebate li pauzirati sve druge životne aktivnosti za vrijeme ispitnih rokova?

Ispitni rokovi su u tijeku. Period je to ispunjen popriličnom količinom brige i neizvjesnosti (pogotovo ako ste brucoš). Jedan od većih stresova je onaj kad kombinirate kako preživjeti do iduće stipendije ili dok na vaš studentski račun sjedne isplata za studentski rad. Dakle, borite se s planiranjem kad izaći na koji ispit, kako posložiti raspored učenja i život općenito. Treba li otkazati sve aktivnosti i podrediti iduće tjedne isključivo učenju? U kojem dijelu dana je bolje učiti? Što učiniti kad to učenje baš ne ide i kad vam ponestane energije i snage?

U nastavku donosimo odgovore i savjete temeljene na vlastitom iskustvu koji će vam, nadamo se, pomoći da što bezbolnije i bez dodatnih financijskih opterećenja preživite ove ispitne rokove.

Tri su ključne stvari koje će vam pomoći da poboljšate koncentraciju i kvalitetnije naučite ispitno gradivo: mjesto učenja, vrijeme učenja i realan plan učenja.

Prvo i osnovno – hoćete li učiti ujutro, u podne ili navečer ovisi o tome koji ste tip osobe i nema smisla forsirati nešto što niste. Ako je izvedivo, probajte učiti tijekom jutra, nakon laganog doručka i kave/čaja. Tada ste najodmorniji i najbolje pamtite gradivo. Kad smo kod hrane, ona itekako utječe na koncentraciju. Prilikom planiranja dana nikad ne stavljajte učenje odmah poslije ručka ili večere, pogotovo ako ste jeli junk. Teška hrana duže se probavlja i daje vam osjećaj manjka energije. Dodatan savjet je da nakon obroka prošetate i popijete kavu (kako biste ubrzali proces probave) i onda se bacite na učenje.

Jedino mjesto učenja koje predlažemo da izbjegavate jest – krevet (posebno nakon obroka). Učenje na krevetu prečesto završi tako da zaspite i prespavate pola dana. Uz to, vrlo je važan i položaj tijela dok učite. Probajte sjediti uspravno i pravilno, na stolici i s nogama na podu.

Kad vam ponestane energije, pojedite neku zdravu grickalicu, primjerice šaku sušenog voća ili energetsku pločicu. Pokušajte izbjeći čips, smoki i slično, radi osjećaja težine, a i povećanja stvarne težine. :D Pijte puno vode i kad je potrebno napravite pauzu, prošetajte se, razgibajte se.

I na kraju, stvarnost je takva da nikad nećete učiti baš cijeli dan pa onda nemojte niti raditi takve planove. Većina studenata za vrijeme ispitnih rokova pauzira i ukine sve druge aktivnosti kako bi imali što više vremena za učenje. Ne odustajte od treninga, odlaska na kavu, studentskog posla. Napraviti predah i odmak od literature je zdravo i korisno, kako za glavu tako i za studentski bankovni račun ako radite.  

FOTO: PEXELS