LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVLJE

Sve što morate znati o alergijama

Alergija je postala bolest modernog doba s kojom se suočava sve veći broj ljudi, a otkrivamo vam što je točno uzrokuje i kako je liječiti.

Alergija je postala bolest modernog doba s kojom se suočava sve veći broj ljudi, a otkrivamo vam što je točno uzrokuje i kako je liječiti.

Danas se oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta suočava s alergijama, a posebno su izražene one sezonske koje se javljaju tijekom toplijih mjeseci pa se uživanje u proljeću i ljetu ponekad može činiti nemogućim. Glavni simptomi sezonskih alergija jesu svrbež i suzenje očiju, kihanje, pojačana sekrecija iz nosa, svrbež nepca te grlobolja. Ovi frustrirajući simptomi vrlo često podsjećaju na prehladu, a novija istraživanja pokazuju kako oni u većoj mjeri ipak pogađaju stanovnike zapadnih zemalja.

FOTO: Pixabay
 
Alergija se definira kao preosjetljivost organizma koji određenu tvar iz prirode ili okoline počinje smatrati prijetnjom te u skladu s time razvija obrambena antitijela. Takvu reakciju može izazvati gotovo svaka stvar iz okoliša pa u skupinu poznatih alergena ubrajamo prašinu, grinje, pelud, plijesan, lijekove, životinjsku dlaku te hranu.
 
Postoje tri moguća čimbenika koji utječu na razvoj i pojavu alergija. Prvi se odnosi na prisutnost parazita u crijevima koji oslabljuju rad imunološkog sustava, što nas ujedno dovodi i do drugog uzročnika alergijskih reakcija, dok se treći odnosi na oslabljenu funkciju jetre. I dok su se ova tri uzročnika na neki način ustalila kao glavni pokretači alergija, nove studije ipak pokazuju i važnost gena koji su odgovorni za pojavu ove moderne i sve učestalije bolesti, a s obzirom na to da gene ne možemo mijenjati, postavlja se pitanje kako spriječiti ili barem umanjiti simptome alergija.
 
Nasreću, postoji nekoliko prirodnih načina pomoću kojih možete ojačati svoj organizam i obraniti ga od alergija. Prvo, konzumirajte probiotike koji će vaša crijeva očistiti od parazita te će povećati broj tzv. dobrih bakterija. Time ćete istovremeno pozitivno utjecati i na svoj imunološki sustav, a kako biste ga dodatno ojačali, preporučujemo kvalitetan san, uravnoteženu prehranu, trening, vodu i vitaminske dodatke.

FOTO: Pixabay

Za prirodno čišćenje jetre nema efikasnijeg lijeka od mlake vode s limunom koju je najbolje popiti odmah ujutro, a ako vas muči alergija na prašinu ili grinje, savjetujemo vam pročišćivače zraka koji će boravak u zatvorenim prostorijama učiniti ugodnijim.

FOTO: PIXABAY