LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre vijesti za kavoljupce

Studija španjolskog sveučilišta: kofein prije vježbanja može povećati sagorijevanje masti

– Rezultati upućuju na to da kombinacija jednokratnog konzumiranja kofeina i poslijepodnevna vježba umjerenog intenziteta pospješuju sagorijevanje masti. – izjavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi.

– Rezultati upućuju na to da kombinacija jednokratnog konzumiranja kofeina i poslijepodnevna vježba umjerenog intenziteta pospješuju sagorijevanje masti. – izjavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi.

Znanstvenici s Odjela za fiziologiju Sveučilišta u Granadi u Španjolskoj istražili su utjecaj kofeina na sagorijevanje masti, odnosno ispitali su učinak njegova unosa na maksimalnu brzinu oksidacije masti tijekom umjerenog treninga kod mlađih muškaraca, piše Medical News Today.

U istraživanju koje se provodilo od lipnja do studenog 2019. godine sudjelovalo je 15 dobrovoljaca starih 32 godine koji su tijekom tjedna imali četiri testa. Dva puta dnevno, u 8 i 17 sati ujutro, dobivali su placebo i kofeinske suplemente, nakon čega su pričekali pola sata, a zatim se bacili na vježbanje.

Prema rezultatima istraživanja sagorijevanje masti bilo je povećano za 10,7% prijepodne te 29% poslijepodne. 21 metaanaliza iz 2019. godine pokazala je da kofein povećava performanse vježbanja tako da povećava anaerobnu snagu, aerobnu izdržljivost, kao i mišićnu snagu i izdržljivost, piše Medical News Today.

S obzirom na to da je u istraživanju sudjelovao vrlo mali broj dobrovoljaca, ne mogu se donositi konačni zaključci, no poveznica, prema stručnjacima, postoji.
– Rezultati upućuju na to da kombinacija jednokratnog konzumiranja kofeina i poslijepodnevne vježbe umjerenog intenziteta pospješuju sagorijevanje masti. – izjavili su znanstvenici u časopisu International Society of Sports Nutrition.
Ipak, ovo ne znači da se trebate nalijevati kavom (ili drugim napitcima koji sadržavaju kofein) kako biste postigli zavidnu figuru. Preporuka je Uprave za hranu i lijekove (FDA) da se u organizam unese najviše do 400 miligrama kofeina, što je 4-5 šalica dnevno, uz napomenu da šalica kave u prosjeku sadržava oko 100 miligrama kofeina.
FOTO: PIXABAY