LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brošura koja spašava živote

Što učiniti ako se nađete u blizini osobe koja se predozirala drogom?

Koji su simptomi predoziranja, koliko brzo droga izaziva ovisnost, koji su najčešći slučajevi predoziranja i ostale informacije koje spašavaju živote moguće je pronaći u brošuri nastaloj u sklopu kampanje Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati.

Koji su simptomi predoziranja, koliko brzo droga izaziva ovisnost, koji su najčešći slučajevi predoziranja i ostale informacije koje spašavaju živote moguće je pronaći u brošuri nastaloj u sklopu kampanje Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga HUHIV i HZJZ udružili su snage i izradili brošuru Predoziranje drogama, kako prepoznati i što poduzeti koja pobliže objašnjava što trebate učiniti ako se nađete u blizini osobe koja se predozirala drogom.

Ovime se želi skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti u društvu o teškim drogama, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika kako prepoznati znakove predoziranja te kako im spasiti život u kritičnim trenucima.

Predoziranje je posljedica konzumiranja prevelike količine droge, obično povezana sa uzimanjem heroina, a najčešće se događa s padom tolerancije kod ovisnika, točnije konzumacijom prečiste ili nečiste droge. Prema podacima Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2019. godini liječeno je 6858 osoba, od kojih je 78 posto liječeno zbog opijatskog tipa ovisnosti, stoji u priopćenju.
– U Gradu Zagrebu zabilježena je 1871 liječena osoba, a 1270 opijatskog tipa. Broj umrlih osoba među osobama koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog  sredstva iznosio je 312. Predoziranje heroinom kao uzrok smrti naveden je u 37 slučaja, a metadonom 16 osoba. Ostali povezani uzroci smrti bili su maligne bolesti, Hepatitis C, srčani infarkt, srčani arest, razne plućne bolesti, ciroze jetre, ulkusi te druga oboljenja uslijed kontinuiranog unošenja droge u organizam. Najviše je osoba umrlo u Zagrebu, njih 112, od toga 85 muškaraca i 27 žena. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., koordinatorica Europske mreže gradova bez droga.
U priručniku su pojašnjene različite vrste dostupnih droga i njihova učinak na organizam kao i opasnosti koje one mogu uzrokovati. Možete doznati i koji su simptomi, tj. kako prepoznati kada se netko predozirao, odnosno uočiti da na to ukazuju promjene veličine zjenica, otežanog disanja, promjene broja srčanih otkucaja, promjene boje kože – bljedoća ili plavkasta nijanse kože na usnicama, vrhovima prstiju ili nosu pa sve do gubitka svijesti i zastoja rada srca. 
– Kada iskreno radite s ljudima, svima nastojite pomoći i svaki život vam je važan, posebice kada broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva povežete s najtežim životnim pričama s kojima se susrećete na terenu. Kampanja Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati obuhvaća sadržaje kojima želimo upozoriti na opasnosti predoziranja drogom, učinke pojedinih droga na organizam, razdoblja povišenog rizika, znakove i simptome te kako ih prepoznati i što učiniti kako bismo spasili život, uključujući najčešće infekcije kod korisnika droga. Ovom međusektorskom suradnjom jedinice lokalne samouprave, zdravstvenog sustava i organizacije civilnog društva želimo osvijestiti zajednicu o prevenciji predoziranja, a ostvariti ćemo ogroman uspjeh ako spasimo i samo jedan život. – naglasio je Tomislav Beganović iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.
Priručnik je dio sveobuhvatne kampanje Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati koja pokazuje važnost suradnje civilnih udruga, lokalne samouprave i zdravstvenog sustava za konačan uspjeh. Moguće ga je preuzeti ovdje.
FOTO: PEXELS