LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje zdravlja

Što su dodaci prehrani i koji su najpoznatiji oblici?

Spominju se vrlo često u posljednje vrijeme, a mogu se kupiti na svakom koraku. Pojašnjavamo što su to dodaci prehrani i za što se koriste najpoznatiji oblici!

Spominju se vrlo često u posljednje vrijeme, a mogu se kupiti na svakom koraku. Pojašnjavamo što su to dodaci prehrani i za što se koriste najpoznatiji oblici!

Pravilna i uravnotežena prehrana, dobar san, tjelesna aktivnost te unos vode čine bazu dobroga zdravlja. Svi znamo što nam je potrebno, ali život, obaveze i stres nerijetko učine svoje i poremete balans koji uspostavimo. Ono što nam u takvim trenucima može pomoći da očuvamo zdravlje jesu dodaci prehrani ili suplementi.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske definira ih kao hranu koja dopunjava uobičajenu prehranu, a koja predstavlja koncentrirane izvore hranjivih ili drugih tvari prehrambenog ili fiziološkog učinka. Dolaze u raznim oblicima poput pilula, kapsula, pastila, kapi, čaja, u obliku praha ili tekućine.

Bitno je napomenuti kako oni ne liječe niti preveniraju bolesti, što je jedan od razloga zbog kojega ih se može kupiti u gotovo svakom supermarketu. Dakle, svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari i nadopuna prehrane tvarima koje se normalnim unosom hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, piše Vaše Zdravlje.

Pomoć pri učenju: namirnice koje poboljšavaju vašu koncentraciju


Tako pomažu otpornosti organizma na vanjske utjecaje te reguliraju pravilno održavanje tjelesnih fizioloških funkcija. Popis vrsta dodataka prehrani je zaista dug, a među najpoznatije ubrajamo vitamine i minerale, bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline, pčelinje proizvode te bilje i ljekovito bilje i njihove ekstrakte, koncentrate ili sirovine biljnog podrijetla.

Kada nastupi vrijeme prehlada, tada se najviše pozornosti pridaje vitaminu C, kao najboljem izboru za zaštitu i jačanje imunološkog sustava, a bitno je dnevno ga unositi, jer ga tijelo ne skladišti. Ako ste se pak previše umorili, napregnuli mišiće i počinju vas mučiti grčevi, dodatak magnezija u prehrani pomoći će u proizvodnji energije, ali i metaboličkim procesima te normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Ove namirnice pomažu u ublažavanju menstrualnih bolova!


Jedan od također vrlo čestih minerala kada je riječ o dodacima prehrani jest cink. Esencijalan je i prisutan u svim organima i tkivima, a najveći doprinos ima na proces rasta i razvoja, pravilan rad imunološkog i neurološkog sustava te reprodukcije. Smatra se kako kod vegana postoji povećan rizik od nedovoljnog unosa cinka hranom, budući da se najviše unosi životinjskim namirnicama.

Mnogi dodaci prehrani dolaze u kombinacijama, a razlog zbog kojih primjerice uz magnezij dobijete vitamin D ili B6 jest zbog bolje apsorpcije samog magnezija. Bitno je napomenuti da pažljivo koristite ovakve dodatke, nikako ne pretjerujete i ne koristite prilikom zdravstvenih pregleda. Obavezno se konzultirajte s liječnikom ako imate povijest bolesti, kako ne biste izazvali potpuno suprotan efekt od onoga što nam ovi dodaci pružaju. 

Prirodni sok koji pomaže u prevenciji mnogih bolesti!


FOTO: PIXABAY