LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kosa kao indikator zdravlja

Sijeda kosa ne javlja se samo u starosti; evo zašto rano sijedimo i kako na to utjecati

Prerana pojava sijede kose može biti iznimno uznemirujuća. Saznajte zašto dolazi do nje i kako se boriti.

Prerana pojava sijede kose može biti iznimno uznemirujuća. Saznajte zašto dolazi do nje i kako se boriti.

Sijeda kosa uobičajena je pojava i obično se uzima kao znak starenja i povezuje sa srednjom i starijom životnom dobi. No, što ako počnemo vidljivo sijediti u svojim dvadesetima? Iako zvuči veoma iznenađujuće, dobar dio osoba prve sijede može pronaći do svoje 25. godine, a neki i ranije.

Pronalazak sijede vlasi može izazvati veliku emocionalnu reakciju i osjećaj anksioznosti, osobito ako se ne radi samo o pokojoj zalutaloj vlasi. U nastavku možete doznati nekoliko razloga zbog kojih vaša kosa može postati sijeda i savjete kako pokušati očuvati punoću i zasićenost boje vaše kose.

1. Genetika

Nažalost, protiv gena se iznimno teško boriti. Ako su vaši roditelji rano posijedili, velika je vjerojatnost da ćete i vi otkriti sijede vlasi prije 25. ili 30. godine. No, uz obraćanje pažnje na neke od uzroka koje ćemo navesti u nastavku možda ćete pojavu prvih sijedih vlasi moći barem malo odgoditi ili umanjiti broj samih sijedih vlasi koje će se pojaviti.

2. Autoimune bolesti

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Autoimune bolesti poput vitiliga ili alopecije mogu napasti folikulu kose, odnosno stanice koje su zadužene za bojenje vlasi, što može dovesti do pojave sijede kose. Naravno, pomisao na autoimunu bolest ne bi trebala biti prva koja vam padne na pamet kada uočite sijedu vlas. Na njih bi trebali obratiti pažnju ako se sijede vlasi pojave iznenada i u tankim ili većim pramenovima, osobito ako primijetite i druge simptome poput promjena na koži i dlakama na drugim dijelovima tijela.

3. Disfunkcija štitnjače

Štitna žlijezda svojim hormonima utječe na funkcioniranje cijeloga tijela, pa tako može utjecati i na našu kosu. Pojačani ili smanjeni rad štitnjače može poremetiti i rad stanica koje daju boju našoj kosi. Ako, uz sijede vlasi, osjetite i neke druge simptome poremećaja rada štitnjače, poput nagle i neobjašnjive promjene tjelesne težine, bilo da ste smršavili ili dobili koji kilogram, nesanice, nervoze, ubrzanog lupanja srca ili pak umora, letargije i nedostatka energije, bilo bi dobro otići kod svojeg liječnika i zamoliti ga uputnicu za laboratorijski pregled hormona štitnjače. Ovakvi poremećaji se nakon dijagnoze poprilično jednostavno i uspješno mogu regulirati.

4. Nedostatak nekog od ključnih nutrijenata

Nepravilna prehrana može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, pa tako i prerano sijedu kosu. Nedostatak vitamina B12, proteina, bakra, željeza i cinka u organizmu može dovesti do poremećaja u rastu kose i gubitka boje vaših vlasi. Uravnotežena, zdrava i raznolika prehrana najbolji je način sprječavanja nedostatka bilo kojeg od neophodnih elemenata. Dakle, jedite mnogo voća, povrća, ribe i peradi, te sjemenki i orašastih plodova kako bi održali zdravlje i ljepotu kako vaše kose, tako i cijelog tijela.

Kako se pametno pakirati za ljeto?


5. Okolišni čimbenici

Zagađenje zraka i sunčeve UV zrake mogu uzrokovati tzv. oksidativni stres i značajno utjecati na nastanak sijedih vlasi. Zaštite kosu od UV zraka šeširom, kapom ili maramom, redovito posjećujte frizera kako bi odstranili oštećene dijelove vlasi i osigurajte svojoj kosi dovoljno hranjivih tvari; iznutra putem prehrane i hidratacije, a izvana pravilnim odabirom proizvoda za njegu kose.

6. Stres

Učinci kroničnog stresa na naš organizam su brojni i vrlo destruktivni, pa ne bi trebalo čuditi kako mnogi znanstvenici smatraju da stres može utjecati i na rano dobivanje sijedih. Postoje i brojne anegdotalne priče o osobama koje su pretrpjele iznimno traumatične događaje, nakon kojih im je kosa veoma brzo i vidljivo posijedila. Dakle, čuvajte se stresa i pronađite način za nošenje s njime koji će funkcionirati baš za vas. Bilo da se radi o bavljenju nekim sportom, meditaciji, bavljenju nekom životinjicom ili nečim sasvim drugim.

FOTO: PEXELS