LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŽIVOT JEDNOG STUDENTA

„Sedam smrtnih grijeha”: studentska verzija

Ovo su obećanja koja studenti daju sami sebi, a onda ih beskrupulozno prekrše već nakon prvog tjedna predavanja...

Ovo su obećanja koja studenti daju sami sebi, a onda ih beskrupulozno prekrše već nakon prvog tjedna predavanja...

Studentski život prepun je uspona i padova... To većina studenata nauči već u prvim mjesecima studiranja, no neki svejedno svake godine ponavljaju iste greške – od postavljanja nerealnih ciljeva, do zanemarivanja mentalnog zdravlja ili prebrzog pražnjenja studentskog budžeta. 

Izdvojili smo sedam najčešćih ciljeva/očekivanja koje studenti sami sebi postave, a onda već u prvim tjednima nastave zgriješe
 

1. Ovaj semestar ću dolaziti na sva predavanja i seminare


Ovo ćete najčešće čuti na početku godine, ne samo kod brucoša nego i kod nešto starijih studenata, pa čak i onih na diplomskim studijima. No, to je samozavaravanje maskirano s početnom motivacijom. Onog trenutka kada saznate da neko predavanje nije obvezno, više se tamo nećete pojaviti... I već ste prekršili svoje prvo obećanje.
 

2. Ovaj seminarski rad stigne se napisati u jednoj noći


Potencijalno izvediva tvrdnja, no razmišljate li kakav utjecaj ima neprospavana noć na vaš organizam i mentalno zdravlje? Nekoliko energetskih pića, kava ili nešto treće može poslužiti kao jednokratna pomoć, ali vaša anksioznost samo će se povećati... Nemojte čekati do zadnjeg trena da biste započeli pisanje radova, za koje ste imali cijeli semestar!
 

3. Popravit ću raspored spavanja


Beskrajno skrolanje po društvenim mrežama umjesto odlaska u krevet neće vam donijeti ništa dobrog. Pogotovo kad imate ranojutarnja predavanja ili morate na posao – kava vam neće pomoći s nedostatkom sna i podočnjacima do poda.
 

via GIPHY

4.  Sve mogu zapamtiti, ne trebaju mi bilješke


Pametan piše, budala pamti – stara poslovica koju bi trebali pratiti svi studenti. No, čak i kada se pojave na predavanju ili seminaru, razmišljaju da će sve to zapamtiti ili će profesor/ica objaviti prezentacije. No, ima i onih profesora koji ne žele objaviti svoje prezentacije baš iz razloga jer žele da studenti slušaju na predavanjima.
 

5. Imam dovoljno novca za svaku studentsku srijedu


Još jedan način samozavaravanja koji studenti nerijetko koriste. U doba inflacije studentski budžet ne može preživjeti do kraja mjeseca ako ćete ići van na svaku studentsku srijedu ili kupovati novu odjeću za izlaske. Da, studentska satnica je porasla, ali rad nedjeljom više nije kao prije, stoga pazite da ne ostanete gladni na kraju mjeseca.
 

6. Idemo samo na jedno piće


Ponovno se vraćamo na studentsku srijedu, odlučili ste uštedjeti nešto novca i govorite sami sebi da ćete ostati na samo jednom piću. No, baš onda dolazi vaša najdraža pjesma i gotovo je – jedno piće pretvorilo se u bocu, a doma dolazite teturajući i bez novca...
 

7. Učenje na puni sat


Ako nije puni sat, ne mogu krenuti s učenjem., fraza je koju nerijetko čujemo u posljednje vrijeme. A ako te studente upitate koja je razlika između učenja u, primjerice 10 i 10:01, oni će vam reći da tako lakše prate vrijeme učenja. Nemojte se bespotrebno zavaravati, ionako ćete nakon prve stranice uzeti mobitel i samo pet minuta skrolati na Instagramu ili TikToku.
  Izbjegavajte studentske grijehe i pazite na svoje mentalno zdravlje, trebat će vam i nakon završetka fakulteta.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA