LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Blefarospazam

Saznajte što potiče iritantno trzanje oka

Mnogima oko zna iritantno trzati, nekoliko minuta, sati, ponekad i nekoliko dana. Saznajte kad o tome trebate obavijestiti svog liječnika.

Mnogima oko zna iritantno trzati, nekoliko minuta, sati, ponekad i nekoliko dana. Saznajte kad o tome trebate obavijestiti svog liječnika.

Titranje oka ili medicinski poznatije kao blefarospazam odnosno miokimija prisilno je trzanje očnog kapka koje je u mnogim slučajevima bezopasno. Mnogima se to događa svako malo i traje po nekoliko minuta, sati, ali ponekad i dana. U većini slučajeva nema potrebe za brigu. 

Uzrok te pojave nije pronađen, no istraživanje na Sveučilištu York u Kanadi pokazalo je kako je preveliki unos kofeina mogući okidač, s obzirom na to da on potiče otpuštanje ekscitatornih neurotransmitera poput serotinina (koji regulira tjelesnu temperaturu, apetit, osjećaj boli, ponašanje, krvni tlak i disanje) i noradrenalina (koji je jedan od hormona stresa).

 Osim povećanog unosa kofeina, jedan od najčešćih razloga je i malo sna. Istraživanja su pokazala korelaciju i znamo da više sna može pomoći, ali ne znamo zašto.  za Time magazin rekla je dr. Wayne Colbath sa sveučilišta u Michiganu. 

Stresan život također odmaže jer tada ljudsko tijelo proizvodi višak epinefrina ili adrenalina koji priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti. Takvo povećano stanje uzbuđenja može izazvati kontrakcije ili grčeve mišića, poput onog u kapku oka, tvrdi dr. Rebecca Taylor iz Američke akademije za oftamologiju. Ako je čovjek oslobođen stresa ili je zdravo naspavan, a trzanje oka se i dalje nastavlja, dr. Colbath smatra kako je mala doza botoksa dovoljna da riješi problem jer on privremeno „prekida" vezu između mišića i živaca.

 Grčenje kapaka ne mora biti znak ničega lošeg, no ako se grčenje pojavljuje u donjem dijelu lica ili na vratu, postoje razlozi za brigu.  smatra dr. Cornblath.

Nije česta pojava, ali jednostrana, bezbolna i nepravilna kontrakcija muskulature lica koja nastaje uslijed oštećenja sedmog moždanog (facijalnog) živca, ili poznatije kao hemifacijalni spazam, definitivno je nešto o čemu morate obavijestiti svoga liječnika. Što se tiče najobičnijeg iritantnog trzanja kapka, posjetite liječnika ako ono traje duže od mjesec dana.

FOTO: FLICKR