LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Buđenje ne mora biti mučenje

Savjeti kako spriječiti bespotrebno odgađanje alarma

Prehrana, svjetlost i premještanje alarma samo su neki od načina kojima možete postići lakše buđenje ujutro.

Prehrana, svjetlost i premještanje alarma samo su neki od načina kojima možete postići lakše buđenje ujutro.

Jedan od najvećih neprijatelja prilikom buđenja zasigurno je tipka za odgađanje alarma. Prvi alarm navijete u 6:30, drugi u 7:00, treći u 7:30, a na kraju ih čujete još milijun između i probudite se umorniji nego kad ste išli leći. Donosimo savjete kako prestati to činiti.

Napravite raspored spavanja

Pokušajte svaki dan ići na spavanje u isto vrijeme te se u isto vrijeme i budite svaki dan. Na taj ćete način steći naviku zbog koje ćete se moći puno lakše ustati i nećete imati potrebu odgađati alarm sto puta.

Poboljšajte kvalitetu spavanja

Pripazite što jedete i pijete prije spavanja. Nije idealno najesti se brze hrane ili druge teške hrane netom prije nego legnete u krevet ili popiti 10 čašica alkohola viška. Alkohol vam možda pomogne da brže zaspete, ali zasigurno neće pomoći da se probudite s lakoćom.

Alarm stavite na udaljeno mjesto

Ako vam je alarm nadohvat ruke, očekivano je da ćete imati veću potrebu stisnuti tipku za odgađanje. Iako možda nećete biti omiljeni svojim ukućanima ili cimerima, dobra je ideja staviti ga na neko udaljeno mjesto u sobi s kojega ćete ga čuti, ali ćete se morati ustati kako biste ga ugasili.

Napravite si razlog za ustajanje

Pokušajte osmisliti jutro kojemu ne možete odoljeti. Zamislite da svaki dan prije fakulteta ili posla imate vremena u miru piti kavu, čitati knjigu ili pogledati epizodu serije. Što god vas veseli (a da nije spavanje), priuštite si to ujutro prije nego vas stignu sve obaveze.

Nemojte zamračiti sobu

Ne morate i ne trebate ostaviti svjetlo upaljeno, ali dobro je, primjerice, držati zastore razgrnute ili podignute rolete kako bi vas ujutro moglo probuditi prirodno svjetlo.

Nije jednostavno doći do toga da se s lakoćom ustajete na prvi ton alarma, ali jednom kada do toga dođete, vjerojatno ćete se osjećati bolje jer nećete tijelu priuštiti šok buđenja pet puta u dva sata, što na kraju dovede do toga da se osjećajte umornije, a ne odmornije.
FOTO: UNSPLASH