LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove dimenzije spolnosti

Rezultati ankete: Trudnoća i spolne bolesti najveći uzročnici straha nakon seksa

Rezultati ankete provedene u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti pokazali su da otprilike 45 posto sudionika ponekad osjeća strah nakon seksa, oko 40 posto njih ne osjeća strah, a 12 posto ga uvijek osjeća. Najčešći je uzrok straha neželjena trudnoća, nakon čega slijedi strah od spolno prenosivih bolesti te drugi, psihološki uzroci.

Rezultati ankete provedene u sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti pokazali su da otprilike 45 posto sudionika ponekad osjeća strah nakon seksa, oko 40 posto njih ne osjeća strah, a 12 posto ga uvijek osjeća. Najčešći je uzrok straha neželjena trudnoća, nakon čega slijedi strah od spolno prenosivih bolesti te drugi, psihološki uzroci.

U sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti proveli smo još jednu anketu i to o osjećaju straha nakon seksa. Sudjelovalo je nešto više od 250 osoba i to oko 60% ženskih sudionika te oko 40% muških. Još smo jednom dobili dojam o seksualnim navikama studentske populacije i problemima koji se pri tome pojavljuju.

Naime, malo više od 45% sudionika izjasnilo se da ponekad osjećaju strah nakon seksa, oko 40% njih nikada ne osjeća strah, a 12% uvijek osjeća strah. Bez obzira na to što bi seks u teoriji trebao rezultirati pozitivnim osjećajima nakon samoga čina, u praksi je nerijetko upravo suprotno. S obzirom na to da su u anketi sudjelovali pretežno studenti, očekivano je da će se pojaviti određena doza straha nakon spolnih odnosa jer se radi o mladim osobama koje često još uvijek financijski ovise o svojim roditeljima, nemaju stalna primanja ili mogućnosti za odgajanje djece.

Uzroci straha

Najveći problem sudionicima predstavlja mogućnost neželjene trudnoće, i to čak u 85% slučajeva, nakon čega slijedi strah od spolno prenosivih bolesti s oko 27%. Uzrok je ova dva straha uglavnom nekorištenje zaštite tijekom seksa. Osim nekorištenja zaštite, još je jedan razlog seksualni partner koji nije stalni partner ili je osoba koju je sudionik tek upoznao i čije su mu seksualne navike nepoznate. Ovi su razlozi učestali i očekivani, no ponekad, a u ovome slučaju ženski dio sudionika, brine jesu li uspjele zadovoljiti partnerove potrebe. Osuđivanje, strah od toga da će se proširiti vijest o vašim seksualnim navikama, strah od napuštanja, osjećaj duševne povrede i traume također su se našli na listi.

Eliminiranje osjećaja straha

Na neke je strahove teže utjecati pa će tako strah od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti vjerojatno uvijek u nekoj mjeri utjecati na vaše osjećaje nakon seksa. Međutim, možete se potruditi biti najpažljiviji što možete te ozbiljno i odgovorno koristiti neku od metoda kontracepcije i tako šanse za ijedno od to dvoje smanjiti na minimum. Ostali su razlozi psihološki pa ćete ih se lakše riješiti ako imate stalne partnere kojima vjerujete i čije seksualne navike poznajete. Bitno je imati partnera s kojim možete bez straha i nelagode raspravljati o svemu što vas muči i što vam stvara problem nakon seksa. Također, bitno je da ste dovoljno zreli za spolne odnose i da vas nitko ne prisiljava na to ili vrši pritisak.

Kada primijenite sve navedeno bit ćete puno zadovoljniji samima sobom, ali i svojim seksualnim životom. Budu li vam ranije spomenuti uzroci i dalje stvarali stres i loše utjecali na vaše raspoloženje te psihičko zdravlje i ako ste sigurni da se ne biste mogli nositi s mogućom trudnoćom i spolnim bolestima, najbolje je apstinirati od seksa dok ga ne budete mogli konzumirati bez negativnih emocionalnih nuspojava i kada budete dovoljno zreli da se nosite s posljedicama.

FOTO: PIXABAY