LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravilna prehrana

Razlika između emocionalne i stvarne gladi: Uz ove savjete spriječite nepotrebno prejedanje

Nakon što prepoznate pojavu gladi koja nije potaknuta osnovnom ljudskom potrebom za hranom, postoji nekoliko trikova uz koje lakše možete prebroditi takvo stanje.

Nakon što prepoznate pojavu gladi koja nije potaknuta osnovnom ljudskom potrebom za hranom, postoji nekoliko trikova uz koje lakše možete prebroditi takvo stanje.

Emocije utječu na mnoge sfere čovjekova života pa tako mogu stvoriti i prividan osjećaj gladi. Ovaj fenomen poznat je pod pojmom emocionalno prejedanje i spada u jedan od najčešćih problema u prehrani te vrlo često predstavlja glavni uzrok debljanja.

Prema portalu Centar zdravlja.hr, dosada, odugovlačenje, tuga/depresija, uzbuđenje i stres su emocije koje najčešće utječu na pojavu emocionalne gladi. Ključno je razlikovati stvarnu, fiziološku potrebu za hranom od one koja se javlja pod utjecajem ovog fenomena.

Neke od osnovnih razlika su

  • Emocionalna glad dolazi naglo, fizička glad se javlja postupno
  • Kada je emocionalna glad u pitanju, jede vam se nešto konkretno (komad pizze, sladoled, čokolada), dok kada je fizička glad u pitanju, otvoreni ste za sve opcije
  • Emocionalna glad stvara osjećaj kako glad trebate zadovoljiti odmah, dok s fizičkom gladi možete duže čekati
  • Čak i kada ste siti, emocionalna glad vas potiče da još jedete, dok bi, da je fizička glad u pitanju, prestali jesti čim bi osjetili osjećaj sitosti.
  • Emocionalna glad je često popraćena osjećajem krivnje, dok fizička glad nije nikada
Nakon što prepoznate pojavu gladi koja nije potaknuta osnovnom ljudskom potrebom za hranom, postoji nekoliko trikova uz koje lakše možete prebroditi takvo stanje. Centar zdravlja savjetuje da u tim trenucima pokušate raditi ono što vas veseli (čitanje, topla kupka, šalica kave/čaja). Kako bi zavarili um, posegnite za nekom zdravom namirnicom poput žitarica, voća ili povrća. Ako je osjećaj toliko jak da ne možete izdržati, izađite van, prošećite s prijateljima i skrenite misli s požude za hranom.
 
FOTO: PIXABAY