LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osmijeh na licu i tijelo puno energije

Povećajte razinu "hormona sreće" u svojemu tijelu uz ove savjete

Stanite na kraj izgovorima, podignite razinu serotonina i budite sretniji i zadovoljniji.

Stanite na kraj izgovorima, podignite razinu serotonina i budite sretniji i zadovoljniji.

Mala razina serotonina (rima štima!) utječe na sve ono što nas, praktički, pokreće: od apetita do spavanja, memorije, seksualne želje pa do samoga raspoloženja.

U takvim trenucima sličimo hodajućim zombijima koji od manjka energije postanu samo zombiji, tako da više nemamo ni želje za hodanjem. I uz sve to spavamo mirno. No, zahvaljujući ovome divnom životu i blagodatima mozga i same prirode – rješenja uvijek ima.

1. Treba ti triptofan

Što je, pobogu, triptofan? Za nas neuke evo jedne zanimljive i korisne činjenice: riječ je o esencijalnoj aminokiselini koja je od vizalnoga značaja u proizvodnji serotonina pa ako povećaš prehrambeni unos iste, tvoj put ka sretnijim danima može početi.

Kako ne biste skrenuli s puta sreće, neka od najboljih jela koje biste trebali "strpati" u sebe uključuju nemasno meso, jaja i mliječne proizvode. Ako ste vegan ili trenutno pokušavate život dovesti u red veganskom prehranom, rješenja ima: orašasti plodovi i sjemenke također su bogati triptofanom.

2. Počasti se masažom

Uvijek se nađe neka dobra ponuda po povoljnoj cijeni, a problem je jedino naša lijenost  Naime, istraživanja o tome mijenja li masaža tjelesnu kemiju tvrde da se razina serotonina svoj vrhunac dobiva upravo nakon masaže i utječu na aktivnost raznih neurotransmitera.

3. B vitamin 

Što se serotonina tiče, vitamin B12 i vitamin B6 imaju odličan utjecaj. Uz to, B vitamin općenito pomaže nam u tome da naša tijela budu super, u formi i da nam svaka treća osoba u tramvaju zavidi! Osim toga, postoji i dokaz da B vitamin pomaže i u liječenju depresije kod starije populacije.

Većina ljudi uzima dozu od 50 do 100 mg dnevno, no to biste trebali provjeriti sa svojim liječnikom. Nije loše pritom napraviti analizu krvi da biste vidjeli koji vam sve vitamini nedostaju. Put ka sreći u nekoliko minuta.

 
Foto: Pinterest
 

4. Pusti sunce u svoj život

Doslovno i figurativno. Ne bacaj odmah onaj blesavi izgovor da je zima, da sunce uglavnom nema i da je bolje ostati pod dekom, čekati čudo i bolje dane. Ma da. Sunca ima i zimi, a značajno je, makar se i skrivalo iza oblaka, tako da nemaš izgovora zašto ne izići na zrak.

Provedi vani barem 20-30 minute. Slušalice u uši, pusti svoju najdražu stvar i neka se tvoje zdravlje dobro provede na zraku i pod tračkom sunca.

5. Magnezij, magnezij i - magnezij

Možda ne obraćaš toliko pažnju na to, no neka istraživanja kažu da većini svjetske populacije manjka upravo ovoga minerala. Ne samo da to može utjecati na ravnotežu serotonina, već i pomaže u kontroliranju krvnoga tlaka i reguliranju funkcije živaca. Također je dokazano i da se mnogi na ovaj način mogu oporaviti od većih depresivnih epizoda.

Poradite pritom i na dodatku magnezija u prehrani: tamno lisnato povrće, riba, banane i grah (dobro zdravlje daleko se čuje i osjeti!)

6. Malo više pozitive

Razina serotnina u mozgu ne ovisi samo o prehrani i okolišu, već sve dolazi, naravno, iz naše psihe koja je uglavnom poljuljana uz nisko samopouzdanje i konstantno samosažalijevanje. 

Život vam nije toliko grozan čim imate priliku čitati o tome kako povećati razinu serotonina. Zašto? Jer to znači da ipak želite poraditi na sebi. Zato razmislite o tome što vas uveseljava i mami vam osmijeh na lice, radite na tome i okružite se pozitivnim ljudima! Znate one nakon čijega se društva osjećate odmorno?

Uz njih možete i prakticirati sve aktivnosti koje dosad niste, a koje imaju odličan utjecaj na vas, na vaše zdravlje, a i koje će vas napokon izvući iz vaša kobna četiri zida. Osim toga, sigurno postoje brojni događaji na koje možete otići. Razmislite – pod dekom možete biti uvijek, no ljepše je kada se vratite kući s lijepim i ugodnim sjećanjima, uz kvalitetno proveden dan.

7. Smanji unos šećera

Čudno, ali istinito. Možda je i samo meni čudno, no većina nas uvijek poseže za velikim količinama šećera i kofeina jer je život ipak samo jedan.

Zašto? Pa, jedan od osnovnih simptomima niske razine serotonina žudnja je za slatkim, a to se događa kada je za neke komponente serotonina potrebna proizvodnja inzulina. Nažalost, povećan unos i potrošnja šećera mogu uzrokovati i neraspoloženje (ravnoteža prednosti korisnih neurosmitera koje si upravo proizveo).

Zaštiti se od bolesti poput dijabetesa ili onih sa srcem, i usredotoči se na zdravije načine povećanja serotonina. Alternative uvijek ima.

FOTO: vibrantmedicine.org

8. Meditiraj

Najbolji način psihičkoga i fizičkoga odmora, zbilja, jamčim jer sam se upravo tako osjećala nakon svakoga sata joge, pa čak i na onom gdje smo 10 minuta samo buljili u svijeću. Meditacija može pomoći u svakom životnom području.

Razina serotonina povećat će se kao odgovor na bilo koji oblik meditacije koji podiže 5-HIAA, odnosno kiselinu koju mozak treba pri proizvodnji serotonina. No, to nije sve! Ako nazovete odmah, meditacija se bori protiv hormona stresa, tako da ćeš se osjećati sretnije i smanjiti nepotrebne upale u tijelu.

9. Vježbaj češće

Svaki put si govorim da nemam vremena i snage vježbati jer posao i faks djeluju na mene poput dementora u knjigama o Harryju Potteru. Naravno, to je glupa izlika jer svatko od nas ima 5 minuta dnevno koje ne mora potrošiti scrowlanjem po društvenim mrežama.

Ako ti i ja odlučimo da imamo 5 minuta dnevno i da možemo, to znači da će pumpanje našega srca povisiti razinu serotonina, a uz povezane endorfine osjećat ćemo se izvrsno.  Uvijek možemo otići i na tečaj ples, aerobik, trčati kroz park i slično. Ako ti je neugodno kao meni, i hodanje je sasvim u redu.

10. Vitamin C

Nakon B dolazi C! Iako nije od toliko ključne važnosti kao B vitamin, prema nekim je istraživanjima snažno povezan s raspoloženjem. Primjerice, neka su istraživanja pokazala da vitamin C ima antidepresivna svojstva, jedna skupina znanstvenika otkrila je da povećanje vitamina C utječe na raspoloženje u samo tjedan dana.

Ne samo da je povezan sa serotonimom, već je uloga C vitamina u proizvodnji drugih neurotransmitera, poput dopamina i adrenalina, i više nego važna! Prema tome, ne ignoriraj naranče, paprike, paradajz (jer te čeka paradise) i lisnato povrće.

11. Smanji stres

Zbilja, mladi smo, čemu toliko stresa? Sve će kad-tad proći, prestati boljeti i riješit će se, koliko god to složeno izgledalo na početku. Kako nam nerviranje točno pomaže u ionako groznoj situaciji? Upravo tako - ne pomaže. Dakle, što god učinimo kako bismo smanjili razinu stresa, imat će pozitivan učinak na količinu serotonina u mozgu, odnosno našu sreću i naše raspoloženje. Osobito ako si i ti tip osobe koja stavlja druge na prvo mjesto, a svoje ime ne stavi ni na listu prioriteta. Budi sebi najvažniji. Kako ćeš moći pomoći drugima i voljeti ih ako ne znaš pomoći sebi i voljeti sebe?

Pobrini se prvo za to da ti budeš zadovoljan/na, sretan/a i ispunjen/a jer nitko nije vrijedan našega nerviranja, osobito ako ni mi nismo njihovoga. Napravi popis stvari koje te usrećuju i prvo slijedi taj popis, a potom one koji ti vise za uhom i traže tvoju S.O.S. ruku.