LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Psihološka savjetovališta

Posjeta psihologu davno je prestala biti tabu tema: Sva četiri velika sveučilišta nude pomoć studentima

Sveučilišta u Republici Hrvatskoj studentima pružaju psihološku pomoć. Kako bi olakšali dolazak do iste, u nastavku donosimo popis studentskih psiholoških savjetovališta. 

Sveučilišta u Republici Hrvatskoj studentima pružaju psihološku pomoć. Kako bi olakšali dolazak do iste, u nastavku donosimo popis studentskih psiholoških savjetovališta. 

U redu je osjećati se nestabilno. U redu je razdvojiti se. U redu je sakriti se od svijeta. U redu je trebati pomoć. U redu je ne biti u redu (Mark Twain, američki pisac).

Živjeti brzo i živjeti u modernim vremenima zasigurno nije lako. Urbanizam nas jednostavno tjera do krajnjih granica, sve teče po unaprijed zapisanom kodu - vrtić, osnovna škola, srednja škola, fakultet, posao... 

U ovom tekstu fokus je na studentskom životu, koji u mnogo čemu zna biti zaista izazovan. Dobar dio studenata preseli u velike gradove upravo zbog studija, a potom slijedi razdoblje života u kojem treba pronaći smještaj, izvor prihoda i uz sve to, dodatan pritisak predstavljaju i brojne fakultetske obaveze. Kod pojedinih studenata prisutni su i problemi vezani uz strah od javnog nastupa, učenje, ovisnost i slično. Sve su to, u većoj ili manjoj mjeri, rasprostranjeni problemi na koje treba obratiti pažnju.

Ako u bilo kojem trenutku osjetite teškoće u prilagodbi ili jednostavno podliježete anksioznim razmišljanjima, trebali bi razmisliti o pronalasku stručne pomoći. U sklopu brojnih visokoobrazovnih institucija postoje interna psihološka savjetovališta, namijenjena studentima pojedinih fakulteta. Također, sva četiri velika sveučilište u Republici Hrvatskoj pružaju besplatnu psihološku pomoć. Kako bi olakšali dolazak do iste, u nastavku donosimo popis studentskih psiholoških savjetovališta. 
 

Sveučilište u Zagrebu


U sklopu studentskog doma Cvjetno naselje studenti mogu koristiti usluge besplatnog savjetovanja. Savjetovanja se održavaju prema unaprijed dogovorenim terminima i dostupna su svim studentima koji su učlanjeni u zagrebački SC. Termini se dogovaraju unaprijed, na kontakt brojeve telefona: 01 4593 660 i 091 4593 579. 

Uz spomenuto savjetovalište SC-a, u sklopu Sveučilišta u Zagrebu djeluje Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja. Ured nudi usluge besplatnih psiholoških tretmana, a više informacija saznajte ovdje.
 

Sveučilište u Osijeku


Psihološko savjetovalište za studente Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera nudi pomoć osječkim studentima. 

Psihološko savjetovalište mjesto je gdje su stručnjaci, osposobljeni znanjima i vještinama, spremni kroz suradnju pronaći najbolje moguće rješenje za pojedine psihološke teškoće. Termin susreta može se dogovoriti putem e-maila: savjetovaliste@unios.hr
 

Sveučilište u Rijeci


Riječko Psihološko savjetovalište započelo je s radom u siječnju 1998. godine pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Početnu ideju i inicijativu za osnivanje dao je prof. dr. sc. Petar Bezinović. 

Studiranje, kao i svako drugo životno razdoblje, nosi sa sobom niz izazova i problema. Neke svladavamo lakše, sami ili uz podršku obitelji i prijatelja, dok neki u većoj mjeri ometaju naš svakodnevni život i zahtijevaju stručnu pomoć - stoji na službenoj stranici riječkog Savjetovališta.

Studenti razgovor mogu naručiti preko obrasca, a više informacija o kontaktima dostupno je ovdje.
 

Sveučilište u Splitu


U sklopu splitskog Sveučilišta djeluju kako Kineziološko, Medicinsko, Pravno, tako i Psihološko savjetovalište. Psihološko savjetovalište organizira savjetodavne i edukativne aktivnosti kojima je cilj ponuditi pomoć i podršku studentima u rješavanju osobnih teškoća, povećanju efikasnosti studiranja i unaprjeđenju kvalitete života. Prevladavaju aktivnosti individualnog savjetovanja studenata koji se javljaju zbog problema vezanih uz akademsko postignuće i prilagodbu, teškoća u interpersonalnim odnosima, negativnih emocionalnih stanja.

Kontak podaci dostupni su ovdje.
FOTO: PIXABAY